Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna arogancija

Nova riječ za sve koji ignoriraju mjere zaštite - covidioti

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
26.03.2020.
u 15:45

Kako bi smanjili broj "covidiota", policija u Šangaju na vrata onih u izolaciji stavljaju alarm

Skovana je nova riječ koja označuju sve one koji se ne pridržavaju mjera zaštite protiv novog koronavirusa ili se pak bezobrazno prema ponašaju u trgovinama te kupuju ogromne količine hrane i potrepština ostavljajući prazne police - covidiot. Nova riječ, koja je već ušla u urbani rječnik, nastala je srastanjem riječi Covid-19, što je bolest koju uzrokuje ovaj virus, te stare i dobro poznate riječi - idiot.

Covidioti su tako svi oni koji napuštaju samoizolaciju i tako ugrožavaju zdravlje i živote drugih, oni koji se ne pridržavaju obaveznog razmaka prema drugima, ali i oni koji u panici pune svoja kolica u trgovinama tako da drugima ne ostane ništa ili trgovci koji dižu cijene proizvoda.

Posebna vrsta covidiota su, primjerice, oni koji organiziraju zabave ili idu na njih. Većina američkih studenata nije se željela odreći tradicionalnih tuluma na sunčanim lokacijama za vrijeme proljetnih praznika usprkos upozorenjima o zarazi, tako da je broj inficiranih dodatno porastao. 

Covidiotima se nazivaju i oni koji sudjeluju u izazovima koji se šire po društvenim mrežama, pogotovo među mladima. Njih je dodatno popularizirao 26-godišnji Cody Pfister, američki "influencer", koji je lizao je proizvode u trgovini i govorio: "Tko se boji koronavirusa?".  Pritom se, naravno, snimao te objavio video koji su prijavili mnogi, ne samo iz SAD-a, nego i iz Nizozemske, Irske i Britanije, kazala je policija iz američkog grada Warrenton koja ga je optužila za terorizam.

VIDEO Istraživanja su pokazala kako optimalna vlažnost zraka štiti od infekcije virusima, a evo što još možete učiniti:

Nije prvi covidiot koji je postao viralan - već ranije je jedna djevojka lizala WC školjku u zrakoplovu kako bi pokazala da se ne boji Covida-19 i izazvala druge da čine isto.

Da bi takvih covidiota bilo što manje, kineske vlasti su donijele novu odluku. Kako je na Twitteru napisao australski dopisnik Michael Smith. Svim koji dolaze iz inozemstva, pa tako i njemu, nametnuta je 14-dnevna izolacija. Kao da kazne zatvorom nisu dovoljnje, jučer im je policija instalirala alarm iznad vrata u stanu u Šangaju. Iz stana se smije nakratko samo četiri puta dnevno otvore vrata i to u posebno određeno vrijeme da bace smeće i preuzmu hranu.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:32 26.03.2020.

covidioti su ovce koje potpadaju pod ovu histeriju i rado bi uvele policijski sat, a za mjesec dana će se naći bez posla i redovnih prihoda. tada će im svi drugi biti krivi, samo ne oni i njima slične ovce koje su poslušno popasle sve što im se servira.

Avatar Trpimir
Trpimir
16:02 26.03.2020.

Evo, u kratkim crtama to bi bili ti tolerantni koji javno osudjuju svaki govor mrznje i zalazu se za jednaka prava svih ne...😪😪

5S
505.scrtom
16:40 26.03.2020.

Šetači psa moraju redovno van jer im se psi moraju pokakiti ne cestu i popišati neko drvo to je teška obaveza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije