Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

Nova pravila EK zbog sudjelovanja Von der Leyen u spotu HDZ-a 2020.

President of the European Commission visits Sarajevo
Foto: AMEL EMRIC/REUTERS
1/4
27.01.2024.
u 12:00

Gong je u prijavi upozorio na neprimjerenu intervenciju predsjednice Komisije u nacionalne izbore jer sugerira kako Komisija tako podržava jednu stranku u odnosu na druge

Europska komisija predstavila je nove upute za sudjelovanje svojim članovima i članicama u izborima nakon što je Gong prijavio Europskoj komisiji i Europskoj pravobraniteljici predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen zbog sudjelovanja u HDZ-ovu predizbornom spotu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u ljeto 2020. godine. U Gongovoj prijavi upozoreno je kako se sudjelovanje predsjednice Komisije i drugih visokih dužnosnika u spotu jedne stranke može smatrati neprimjerenom intervencijom u nacionalne izbore, jer sugerira kako Komisija tako podržava jednu stranku u odnosu na druge.

– Da su ova pravila bila na snazi na prošlim izborima za Europski parlament, predsjednica Komisije Von der Leyen i povjerenica Šuica prekršile bi ih sudjelovanjem u HDZ-ovu izbornom spotu, što je Gong tada problematizirao pred europskim institucijama smatrajući da takav tip podrške nije etičan – kazala je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet. Dodala je kako sada, kako bi se spriječili slični slučajevi poput spota HDZ-a, "sudjelovanje ne smije stvarati dojam institucionalne podrške ili miješanja Komisije u izbornu kampanju. Mora biti jasno da su izjave člana osobna mišljenja".

VEZANI ČLANCI:

Prema važećem Kodeksu ponašanja za članove Komisije, povjerenici koji aktivno žele sudjelovati u nacionalnim izbornim kampanjama moraju se povući iz rada Komisije. U slučajevima pasivnijeg sudjelovanja u nacionalnim izborima i sudjelovanja u europarlamentarnim izborima predsjednica Komisije odlučuje, s obzirom na okolnosti, je li sudjelovanje povjerenika u izbornoj promociji kompatibilno s dužnostima povjerenika u Komisiji.

Novim smjernicama propisano je da članovi u kampanji ne smiju koristiti osoblje i druga materijalna sredstva na koja imaju pravo članovi Komisije. Putovanja koja se koriste za izbornu promociju ne smiju biti plaćena sredstvima Komisije niti ih smije organizirati osoblje Komisije ili EU delegacije. U davanju izjava tijekom kampanje, povjerenici ne smiju koristiti Komisijin vizualni identitet niti svoje titule člana Komisije, kako se ne bi pogrešno stvorila percepcija institucionalne podrške Komisije izbornoj kampanji određene stranke. Ne smiju koristiti ni službene profile na društvenim mrežama. 

VIDEO Milanović: 'Od svih loših kandidata, na kraju ispliva najlošiji od svih. Čovjek koji bi trebao biti predmet istrage'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije