Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova ministrica financija trebala bi izboriti proračun Ivana Šukera

Financije preuzima Martina Dalić, kulturu Jasen Mesić, obranu Davor Božinović, a graditeljstvo Branko Bačić. Novo ime u Vladi je Domagoj Ivan Milošević.
27. prosinca 2010. u 19:33 24 komentara 10 prikaza
\'05.02.2010., Zagreb - Martina Dalic, predsjednica Uprave Partner Banke. Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Martina Dalić, ministrica financija
Rođena je 1967. godine, na mjesto ministrice financija dolazi iz Partner banke, gdje je bila predsjednica uprave. Završila je poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U vrijeme HDZ-ove Vlade Zlatka Mateše odlazi u Ministarstvo financija, gdje je bila zadužena prije svega za makroekonomske analize i prognoze. Zatim odlazi u Privrednu banku, pa opet u Ministarstvo financija kao desna ruka Šukeru. U Vladi je potom bila glavni gospodarski strateg, a zatim se povlači u Partner banku.

Jasen Mesić, ponuda koju arheolog nije mogao odbiti
Diplomirani povjesničar i magistar arheologije tek je na Štefanje naslutio što se sprema, kada je primio poziv na sastanak u Vladi. Jučer je ujutro doznao da je kandidat za ministra kulture. Ponudu, kaže naš izvor iz HDZ-a, nije mogao odbiti. Svjestan je, naime, da bi ga to najvjerojatnije stajalo svih funkcija u ministarstvu i u stranci. Mesić je svojedobno bio pomoćnik ministra kulture, a do jučer je u istom ministarstvu obnašao dužnost ravnatelja Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu. Rođen je 1972. godine u Zagrebu. Nije oženjen i nema djece.

Branko Bačić, ministar kojemu su hobiji maslinarstvo, šah...
Rođen je 7. lipnja u Dubrovniku. Diplomirao je na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Politički uspon počinje 2003. kad je izabran u Sabor, a 2004. postao je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Nakon izbora 2007. s Ivanom Jarnjakom napisao je koalicijski sporazum s HSLS-om, HSS-om i manjinama. Pravi uspon u HDZ-u započeo je nakon odlaska Ive Sanadera. Bačić je preuzeo funkciju glavnog tajnika. U Sabor se vratio u veljači 2010. Oženjen je i ima dvoje djece, a hobiji su mu šah, podrumarstvo, maslinarstvo, čitanje, nogomet i vinogradarstvo.

Davor Božinović,
 Rođendanski “dar” diplomatu koji je RH uveo u NATO
Premijerka Kosor poslala je Božinoviću osobit dar – danas, na njegov rođendan (rođen je u Puli 1961.) predložila je da s mjesta državnog tajnika za politička pitanja u MVP-u zamijeni ministra obrane Branka Vukelića. Taj će doktorant Fakulteta političkih znanosti i karijerni diplomat, riječ je o nestranačkoj osobi, ostati zapamćen kao “čovjek koji je uveo Hrvatsku u NATO” odradivši impresivan posao u pripremama i komunikaciji. Bio je šef misije RH pri NATO-u i predstojnik ureda predsjednika. Oženjen je, ima dvoje djece. U MVP-u će ga, kažu, zamijeniti “netko iz kuće”.

Ivan D. Milošević, potpredsjednik za investicije
Ivan Domagoj Milošević dolazi iz Pastora, ali je istodobno i predsjednik Nadzornog odbora HUP-a kao i član Upravnog odbora Hrvatskih izvoznika. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a potom je završio i poslovnu školu IEDC te 2004. godine stekao titulu Master of Business Administration. Većinski je vlasnik Pastor grupe. U poslovnim krugovima veoma je cijenjen poduzetnik. Svojedobno je bio i član Ekonomskog vijeća Ive Sanadera.

Odlaskom na Markov trg ostvarili ambicij

Odlaskom na Markov trg ostvarili ambicije
Za Martinu Dalić oni koji je znaju kažu da je prihvaćanjem pozicije ministrice ostvarila osobnu ambiciju. No iz vrlo pozitivnih razloga s obzirom na to da je sigurna da se nešto može napraviti i u godinu dana za javne financije u zemlji. Ne slažu se da je poziciju prihvatila iz “osobne osvete” Šukeru.

M. Dalić od devedesetih, kada je počela raditi u Ministarstvu financija, dokazala je svoju stručnost, a sada bi je trebala pokazati ako izbjegne donošenje rebalansa i tako mogućeg daljnjeg snižavanja rejtinga zemlje. Ista, osobna ambicija, ali također iz pozitivnih razloga, pripisuje se i Miloševiću.

Navodno je vrlo nacionalno orijentiran, stalo mu je da se u zemlji nešto napravi pa tako, među ostalim, da se i uklone sve prepreke za ulagače.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • jimbeam:

  Ma sad kad nas krene........................idemo dalje ! ADZ ! ADZ ! ADZ ! ADZ zna !

 • Avatar razocarani
  razocarani:

  Istraziti zasto stoje projekti i po tri godine i tko je odgovoran zato i zasto............

 • piccolo:

  ova beloglava sova djeli ministarske fotelje ko bonbone, za rođendan, za nagradu , za dar, mater joj ko da joj je to tata dao za miraz.