Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNIK MAX DONOSI

Nova lica Dinama.Tko su plavi asovi Ivo i Ferdo?

Ivo Pinto
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
24.07.2013.
u 20:00

Pinto sanja da se jednog dana vrati u Porto, a Fernandes želi vratiti formu da bi s Čileom išao na SP u Brazil..

Čileanski igrači poput Alexisa, Pizarra, Moralesa i Vidala sve su popularniji u Europi, a jedan je od članova te legije i novi Dinamov napadač. No Fernandes je rodom iz Brazila.

Zaslugom roditelja doseljenika stekao je čileansko državljanstvo i dogurao do reprezentacije. No Fernandes među čileanskim navijačima nije omiljen poput Eduarda među Hrvatima. Njegov je status bliži Sammirovu. Uzrok narušene popularnosti fatalna je pogreška iz kvalifikacijske utakmice za SP između Perua i Čilea u Limi kad je Čile propustio učvrstiti se među prva četiri koja će direktno u Brazil. Peru je pobijedio sa 1:0 pogotkom u 86. minuti postignutim iz akcije započete neuspješnim pokušajem Fernandesova driblinga na sredini terena. Tadašnji je Bayerov igrač htio prodati “bicikl” Peruancu Yosimaru Yotunu, koji mu je oteo loptu i poslužio Farfána za pobjednički gol.

Taj je poraz doveo Čile u opasnost da padne na peto mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Tko zna bi li čileanski narod bio toliko bijesan da je poraz skrivio “domaći dečko”.

Svi su mediji proglasili Fernandesa najgorim na terenu naglašavajući da mu je za kobnu akciju bilo dovoljno samo 12 minuta na terenu budući da je ušao u igru u 74. minuti. Jedina olakšavajuća okolnost bila je tromjesečna Fernandesova stanka koja je prethodila nastupu u Limi. Sukrivac je izbornik Jorge Sanpaoli što ga je uvrstio prije povratka u formu.

Prošla sezona bila je nesretna za 24-godišnjeg napadača jer je u Bayeru skupio samo 13 nastupa. No nije slučajno dobio angažman u Leverkusenu ni mjesto u reprezentaciji. Izvrsnim igrama u čileanskoj ligi i Copi Libertadores zaslužio je transfer u Europu. Bayerov sportski direktor, legendarni Rudi Völler nazvao ga je “tehnički jakim, tjelesno robusnim, brzim i učinkovitim u završnici”.

Dva koraka do Neymara

Junior se proslavio 2012. kao član Universidad de Chilea osvojivši državno prvenstvo i igravši u polufinalu Cope Libertadores. U nekoliko mjeseci postao je najistaknutiji igrač kluba iz Santiaga, izbivši čak na prvo mjesto ljestvice strijelaca Copa Libertadoresa hat-trickom protiv Godoy Cruza.

Doživio je da navijači skandiraju njegovo ime na čuvenoj utakmici protiv Deportiva iz Quita, kad je s dva pogotka gurnuo “La U” – kako glasi Universidadov nadimak – do pobjede 6:0. Na kraju je bio četvrti strijelac sa šest pogodaka, dva manje od najefikasnijeg – Brazilca Neymara.

U to su vrijeme čileanska glasila predviđala da će Fernandes biti prvi idući Čileanac koji će dohvatiti svjetsku slavu nakon Alexisa Sáncheza, zemljaka iz Tocopille i prijatelja iz mladih dana. Koji je “pravi” Junior Fernandes – onaj nezaustavljivi iz Universidada ili neshvaćeni stranac u Leverkusenu?

Skriveni dijamant zvan Pinto

Iako nije razvikan kao Fernandes, Ivo Pinto po viđenom dosad i informacijama iz Rumunjske jedan je od skrivenih dijamanata europske nogometne scene. Prije dolaska na Balkan bivši se junior Boaviste i Porta selio od Gil Vicentea, Vitorije Setubal, Covilhe, Rio Avea i Leirije. Nikad nije igrao u seniorima nekog velikog portugalskog kluba ni A vrsti, taj desni branič osvojio je navijače gdje god je bio.

– Kao član CFR Cluja Pinto je prošle sezone bio najbolji desni bek rumunjske lige te je privukao zanimanje Genoe – kaže Adrian Nicolae, rumunjski suradnik portala Playerhistory. – Zapanjuje intenzitetom igre i tjelesnom sposobnošću da u oba smjera juri desnim bokom – opisao ga je kroničar portala OnSoccer International. – To je igrač koji brani vrata ustrajno i strastveno, a u ofenzivi lako dolazi do pozicije za nabacivanje.

Bude li igrao kao u Cluju i sezonu prije u Leiriji, pred Pintom će se otvoriti perspektiva seniorske vrste. Bio bi to logičan nastavak karijere nakon što je skupio zavidna 33 nastupa u mlađim kategorijama, od U16 do U21, između 2005. i 2012.

Portugalski prvak Porto nada se da će Pinto ostvariti još puno velikih transfera jer je vlasnik 40 posto njegovih igračkih prava. Tako je od tri milijuna eura vrijednog Pintova prelaska iz Transilvanije u Maksimir Porto ubrao primamljiva 1,2 milijuna. Ili bi zmajevima više odgovaralo da njihov bivši junior dokaže da je zaslužio povratak na Dragao? Jer današnji je Dinamov bek odigrao samo jednu službenu utakmicu za Porto u sezoni 2008./2009., u polufinalu Liga kupa protiv Sportinga.

>> Bliži se godišnjica posljednjeg pogotka Juniora Fernandesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije