Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjige

Nova knjižnica imat će i natkrivenu terasu za čitače na otvorenom

'                               '
''
12.01.2011.
u 15:21

Osim adekvatnog prostora za gradsku knjižnicu, u Oroslavju će se u starim prostorima "male škole" naći mjesta za galeriju i zavičajnu zbirku

Građani Oroslavja uskoro bi mogli dobiti novi prostor za gradsku knjižnicu. Tako bi sadašnji mali, neugledni prostor u središtu grada u prizemlju stambene zgrade, trebali zamijeniti za daleko veći, udobniji i reprezentativniji prostor, također gotovo u samom središtu grada, pokraj Srednje škole, u Parku Vraniczany.

Ukupno 15.000 knjiga

– Sadašnja gradska knjižnica smještena je na 60 četvornih metara prostora, a za same knjige je samo 47 četvornih metara prostora. Tu se nalazi više od 15.000 knjiga. Za grad veličine Oroslavja i za taj knjižni fond, standardi predviđaju 160 četvornih metara prostora. Stoga smo se odlučili na uređenje novog prostora kako bi knjižnica i svi oni koji je posjećuju imali adekvatan ambijent – kaže oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa. Taj novi prostor nalazi se u zgradi nekadašnje male škole, koju sada koristi Auto moto klub Oroslavje. Ukupne je veličine oko 300 četvornih metara, pa bi za samu knjižnicu bilo 170 četvornih metara.

Kriza spustila cijenu

Stotinjak četvornih metara bilo bi za Galeriju i Zavičajnu zbirku, a ostalo za pomoćni prostor, poput kotlovnice, sanitarnog čvora, spremišta i ureda.

– Također planiramo vani urediti natkrivenu terasu, na kojoj bi čitači novina i knjiga od proljeća do kasne jeseni mogli uživati i čitati. Mislim da takve uvjete malo tko ima – kaže Ivan Tuđa o dodatnoj prednosti novoga prostora za knjižnicu.

Iako su prve procjene govorile da će biti potrebno oko milijun kuna, kriza je smanjila cijenu radova, pa je za ovu prvu fazu, za koju je bilo predviđeno 400.000 kuna; od tog iznosa Grad je preko natječaja Ministarstva kulture osigurao 200.000, a ostatak će izdvojiti iz proračuna.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:30 19.01.2011.

lijepo i pohvalno.... pored sve moderne tehnologije... nista se nemoze usporediti sa citanjem dobre knjige... u \"papirnatom\" formatu.... Naravno! I da se u danima svih ovih kriza... ipak naslo toliko novaca za nesto dobro... Bravo Oroslavje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije