Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga ovršitelja:

'Nova je odvjetnička tarifa protuustavna i štetna za dužnike'

računi ilustracija (1)
Borna Filic/PIXSELL
15.02.2013.
u 12:55

Odobravanjem donošenja ovakve nove odvjetničke tarife ministar Miljenić nastavio je izravno pogodovati odvjetnicima iz ovršnog odvjetničkog lobija kojem i sam pripada i koji zastupa velike vjerovnike, navode u priopćenju

Nova je odvjetnička tarifa ne samo štetna za dužnike, nego i protuustavna jer ima povratno djelovanje, smatra Hrvatska udruga javnih ovršitelja koja se oglasila priopćenjem.

Smatraju da je sporno pet tarifnih stavki koje se odnose na najbrojnije ovrhe i parnice u kojima je glavnica duga manja od tisuću kuna, koje su povećane od 25% do 113% u odnosu na prethodnu odvjetničku tarifu iz 2009.

– Ministar Miljenić odobravanjem donošenja ovakve nove odvjetničke tarife pokazao je ne samo izrazitu socijalnu neosjetljivost za teške životne prilike većine hrvatskih građana, već je i nastavio izravno pogodovati odvjetnicima iz ovršnog odvjetničkog lobija kojem i sam pripada i koji zastupa velike vjerovnike – banke, komunalna poduzeća, teleoperatere u desecima tisuća ovršnih predmeta i na njima zarađuju na milijune i desetke milijuna kn godišnje, poput odvjetničkog društva Hanžeković i partneri d.o.o., čija je neto zarada u 2011. bila 13,1 milijuna kn i odvjetničkog ureda ministra Miljenića, čija je neto zarada u 2011. bila 1,9 milijuna kn – navodi Hrvatska udruga javnih ovršitelja.

Također smatraju da je nova odvjetnička tarifa, koja se primjenjuje od 19. 12. 2012., protivna članku Ustava prema kojem zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje.

– Odvjetnička tarifa iz 2012. protivna je čl. 90. st. 4. Ustava Republike Hrvatske, s obzirom na to da tarifa pravno predstavlja podzakonski propis Hrvatske odvjetničke komore, kao pravne osobe s javnim ovlastima, koji ne smije imati povratno djelovanje, kao što je to protuustavno određeno u njenom tarifnom broju 48. Hrvatski građani protuustavno će povratno djelovanje odvjetničke tarife iz 2012. jako osjetiti u svim ovrhama i parnicama u kojima je javnobilježnička ili sudska odluka o troškovima postupka donesena 19. 12. 2012. ili kasnije, tako da će, primjerice, u parnicama u povodu dužnikova prigovora protiv javnobilježničkog rješenja o ovrsi u kojima je glavnica duga manja od tisuću kn, dužnik koji izgubi parnicu morati uvijek platiti minimalno 625 kn odvjetničkih ovršnih troškova i 625 kn odvjetničkih parničnih troškova, tj. ukupno minimalno 1250 kn odvjetničkih troškova, što je u pravilu višestruko više od zbroja glavnice i kamata na glavni dug zbog kojeg je pokrenuta ovrha – navode u priopćenju. 

>> 'Izravna naplata ovrha skupa je zamjena za javne ovršitelje'

 

Komentara 3

IL
Iliphar
14:22 15.02.2013.

Ministar Miljenić očito zloupotrebljava svoj položaj i ovlasti i krajnje je vrijeme da ga premijer Milanović razriješi, nakon čega će se vjerojatno ubrzati i rad na kaznenoj prijavi koju je Hrvatska udruga javnih ovršitelja podnijela USKOK-u u srpnju 2012. Sretno nam bilo, svima!

SJ
Sve je uzalud
14:35 15.02.2013.

Ovo se nema šta komentirati.

GE
Georgij
15:31 15.02.2013.

udruga iznosi iskrivljene podatke. primjerice sporovi ispod 1000kn znaju imati i po četiri ročišta plus podnesci do nove tarife je jedna puna radnja bila 312,50 kn (sa pdv) i moglo je biti dakle troškova preko tisuću kuna. sada se priznajuaju ustvari dvije radnje tj jednokratna naknada za čitav postupak. procjena je da će biti najmanje jedno očitovanje tužitelja i to na prigovor dužnika (što je 312,50kn) i jedno ročište (što je 312,50kn). dužnik uvijek može platiti dug po primitku rješenja o ovrsi i neće imati te troškove. javni ovršitelji imaju nešto osobno prema ministru pravosuđa ali glavni krivac nije pravosuđe već osobe i pojedinci koji su doveli ovu državu u stanje sveopćeg duga. dakle to je izvršna vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije