Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haavard Johannessen

Zašto sam iz najbogatije zemlje došao pokrenuti biznis u Hrvatsku

Haavard Johannessen
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
07.04.2014.
u 14:40

Proizvodnja vojne opreme jeftinija mu je u Hrvatskoj nego u Skandinaviji. Ovdje je radna snaga jeftinija, ali birokracija me gotovo uništila, priznaje norveški poduzetnik i hrvatski zet

Možete li zamisliti čovjeka koji u potrazi za boljim životom iz vjerojatno najbogatije države na svijetu odlazi u jednu od najsiromašnijih u Europi? Upravo je to učinio Haavard Johannessen, Norvežanin koji je prije deset godina odlučio raskrstiti s dotadašnjim načinom života i trajno se nastaniti u Hrvatskoj, i to u jednoj od njezinih najsiromašnijih županija – Brodsko-posavskoj.

Jeftinija proizvodnja

– Trebala bi hrpa novinskih članaka da se opiše što sam ja sve prošao u životu – govori ovaj zanimljiv 39-godišnji poručnik. Nakon troipolgodišnjeg služenja u mirovnim misijama UN-a na Kosovu i u Bosni, put ga je 2004. odveo u Zagreb, gdje je kraće radio za jednu norvešku tvrtku. Došavši u Slavonski Brod, upoznao je odabranicu svog života, kojom se ubrzo i oženio. Iako je vojsci službeno rekao “zbogom”, za nju je na određen način ipak ostao vezan.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Naime, svoju mogućnost za uspjeh prepoznao je u otvaranju privatne tvrtke za proizvodnju vojne opreme, u koju je uložio i svoje, od majke naslijeđeno, dizajnersko znanje.
– U Norveškoj su i materijal i plaće radnika i izlazni proizvod deset puta skuplji nego u Hrvatskoj i zato mi je ovdje bilo puno isplativije pokrenuti biznis. Izvozio sam 99 posto vojničkih odora, torbi, ruksaka, zaštitnih prsluka i ostalog i dobro mi je išlo sve do izbijanja ekonomske krize – kaže Norvežanin.

Nekoliko inozemnih tvrtki s kojima je surađivao stavilo je ključ u bravu i morao se okušati na hrvatskom tržištu. Tada su nastali problemi. U inozemstvu su svi plaćali unaprijed, a ovdje je morao prvo isporučiti robu pa onda čekati kada će i hoće li mu uopće platiti. U MORH-u nisu pokazali zanimanje za njegovu opremu iako je, kaže, mnogo ljepša i kvalitetnija, a usto i tri puta jeftinija od konkurencije koja stalno krade tuđe ideje.

Da se u Norveškoj ponašam kao ovdje, sjedim, psujem i buljim kroz prozor, rekli bi da sam lud!

Da je to točno, govori podatak da je zanimanje za njegove vojne torbe pokazao čak i princ William prilikom obilaska britanskih trupa u Afganistanu. Tada se, kaže, prvi put uvjerio da se ovdje takve stvari rješavaju “ispod stola”. Još gora iskustva ima s administracijom.
– Katastrofa – rekao je Haavard na hrvatskom koji slabo govori.

Službenici amateri

U koju god je ustanovu došao, ponašali su se prema njemu kao prema kriminalcu. Deset je puta morao kopirati putovnicu iako je to po norveškom zakonu zabranjeno, a kada su mu vidjeli osobnu, koja je zapravo kreditna kartica s osobnim podacima i slikom na poleđini, ismijali su ga.

– Nikada nisam vidio da netko tako amaterski radi svoj posao kao službenici u RH. Nemaju nimalo znanja ni rutine. Svi se uplaše kad vide da sam Norvežanin, kao da će im netko nešto napraviti ako kažu nešto krivo – nastavlja Haavard kojeg je, kaže, policija provjeravala do te mjere da su se, dok nije dobio hrvatsko državljanstvo, krili u grmlju ispred kuće, pratili ga, slikali i povremeno upadali u kuću.

Svi ti problemi nezamislivi su u Norveškoj. Kada mu dođe u posjet u Brod, Haavardova majka kaže da se osjeća kao da se vremeplovom vratila 50 godina unatrag, a kada ga pitaju zašto je ostao u RH, kroza smijeh odgovara: “Zato što sam idiot”. Ipak, kada se uozbilji, kaže da nikada nije požalio što je ostao u Lijepoj Našoj. Supruga Jelena rodila mu je blizance, a i hrana je ovdje puno bolja. Najviše voli sarmu, punjene paprike, kulen, kobasicu, ajvar i kisele krastavce.

– Život je ovdje jednostavan. U usporedbi s Norveškom, kao da sam u kamenom dobu. Sjediš kod kuće, piješ kavu, gledaš kroz prozor i povremeno psuješ. Kada bih se u Norveškoj tako ponašao, rekli bi da sam lud, a meni se to baš sviđa. U mojoj zemlji moraš imati barem pet aktivnosti, svirati instrument, igrati nogomet i slično, da bi se družio s drugim ljudima – završio je Haavard.

Komentara 16

Avatar superhik74
superhik74
16:32 07.04.2014.

Mozda je jedina dobra stvar ove ekonomske krize prilika da se Hrvatska pogleda u ogledalo i zamjeni mitomaniju o vlastitoj ljepoti, sposobnosti, bogatsvu i uspjesnosti s realnoscu, a ona je jako siva. Kupovanjem diploma i titula ne kupuje se znanje a bez znanja ova se jadna drzava nece pokrenuti, zato titulasi nisu zadnjih 23 godine uspjeli pomaknuti drzavu s mrtve tocke nego je samo dodatno zaduziti. Od SFRJ "nasljedjenog" duga od 4,6 milijardi dolara, Hrvatska je dosegla rekordnu zaduzenost od nekih 70 milijardi dolara, sto je zapanjujuce s obzirom da se sve "ulagalo" u vikendice, obucu, odjecu, igracke za odrasle tipa automobili i slicne stvari za zabavu, dok se industrijska proizvodnja unistavala. Jedino nas ljudi s znanjem (ne titulasi bez znanja) mogu izvuci.

Avatar pretplatniik
pretplatniik
14:51 07.04.2014.

Zbog čega zaključavat teme o Hrvatskoj birokraciji kojoj je cilj usporiti i rušiti?

Avatar superhik74
superhik74
16:36 07.04.2014.

Ovaj naslov samo pokazuje koliko su nasi novinari obrazovani a komentari citatelja koliko je nasoj populaciji ispran mozak o navodnom bogatstvu Hrvatske. Pametan covjek bi se upitao, a zasto je Norveska najbogatija zemlja, odnosno puno bogatija od Hrvatske kada smosmo mi "raj na zemlji" po komentarima citatelja. Kako to da su Norvezani uspjeli napraviti puno bogatiju zemlju unatoc cinjenici da mi doslovce pucamo od bogatstva i ljepote u odnosu na Norvesku, Svicarsku itd. itd. Nesto tu ne stima a to je sraz izmedju mitomanije i realnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije