Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA SIGURNOSNA SITUACIJA

Norvežani upozoravaju: Kineski špijuni operiraju diljem Europe

Cyber kriminal sve je češća pojava
Marko Lukunic/PIXSELL
15.02.2024.
u 10:45

Hakeri i obavještajne službe prikrivaju svoje aktivnosti i djeluju širom Europe. Ključnu ulogu imaju i kineski državljani i tvrtke koji su dužni pomoći svojoj vladi u prikupljanju obavještajnih podataka ako i kada se od njih zatraži, a najveće prijetnje predstavljaju Kina, Rusija i militantne skupine koje podržavaju Iran

Norveška vlada upozorava na sigurnosnu prijetnju kineske obavještajne službe. "Njihove aktivnosti uključuju političke obavještajne podatke i industrijsku špijunažu, a kibernetički prostor je glavni ulaz", upozorava se u dokumentu koji je u ponedjeljak objavila norveška obavještajna agencija. Osim toga, prošli tjedan je stiglo i nizozemsko izvješće o kineskim hakerima koji su infiltrirali nizozemsku vojnu računalnu mrežu prošle godine postavljanjem softvera za špijunažu, piše Newsweek

Šefovi obavještajnih službi SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda upozoravaju da se događaju krađe intelektualnog vlasništva u ogromnim razmjerima od strane Pekinga.

FOTOGALERIJA Putin: Žalim što nisam ranije napao Ukrajinu. Vjerovao sam da imamo posla s pristojnim ljudima

Cyber kriminal sve je češća pojava
1/13

"Kineske obavještajne službe djeluju po cijeloj Europi" i prikrivaju svoje aktivnosti nizom "općedostupnih alata i digitalne infrastrukture" piše u norveškom izvješću. Ističu kako im pomažu i civilni akteri kao što su "diplomati, putnička izaslanstva, privatni pojedinci, tvrtke i skupine posebnih interesa".

POVEZANI ČLANCI:

Ključnu ulogu imaju i kineski državljani i tvrtke koji su dužni pomoći svojoj vladi u prikupljanju obavještajnih podataka ako i kada se od njih zatraži. U izvješću stoji kako se trenutno suočavamo s "opasnijom sigurnosnom situacijom nego prošle godine". Najveću prijetnju predstavljaju Kina, Rusija i militantne skupine koje podržavaju Iran poput Hamasa.

Vlade ovih zemalja dijele "revizionistički program potkopavanja utjecaja Zapada i uspostavljanja međunarodnog poretka u kojem liberalne vrijednosti poput demokracije i slobode govora ne određuju smjer", piše u norveškom dokumentu.

VIDEO Uhićenje osumnjičenika za pucnjavu u Kansas Cityju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije