Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Norvežani ulažu milijardu eura u ekološko naselje kod Klinča Sela

Zeleni grad bit će dom za 5000 stanovnika, a nijedna građevina neće imati više od tri etaže
07. siječnja 2011. u 09:15 36 komentara 1328 prikaza
\'eko3_nnn_unu\'
Foto: Verdispar International
Pogledajte galeriju 1/4

"Kad dođete do semafora, mi smo s desne strane. Ne možete promašiti, imamo jedan semafor." Tako nas je otprilike upućivao Miljenko Vučković, načelnik Klinča Sela, općine na staroj Karlovačkoj cesti sa 5500 stanovnika koja je svoju medijsku premijeru imala nedavno, tijekom otvaranja čvora autoceste Zagreb – Rijeka u Donjoj Zdenčini.

No to je otvaranje i vlasti i stanovnicima značilo mnogo više od usputne vijesti. Taj je čvor, naime, jedna u nizu prednosti za investitore milijardu eura vrijednog projekta u općini Klinča Sela. U obližnjem Kupincu, selu sa 200-tinjak kuća i manje od 1000 stanovnika, norveški Verdispar International, naime, na 2,6 milijuna četvornih metara planira gradnju Zelenoga grada.

Ekomaterijali u gradnji

Zemljište su, objašnjava načelnik Vučković, kupili 2008. godine. Od tada je napravljen niz analiza tla, ali i terena jer će se, kako kaže, pri gradnji sačuvati većina postojećeg zelenila. To je i jedan od razloga za naziv "zeleni" jer je, nastavlja Vučković, poanta da se Zeleni grad uklopi u prirodni okoliš. Stoga se i "crta svako drvo" na terenu, a u gradnji će se, kaže Vučković, rabiti ekomaterijali. Međutim, nije riječ o elitističkom projektu, nego se planiraju stambeni kvadrati po komercijalnim uvjetima.

A u zelenom su štihu i građevine. Naime, maksimalna katnost bit će tri etaže. Tolika će, konkretno, biti katnost vila koje će se prostirati na 400 četvornih metara na parceli od 700 do 900 kvadrata. Obiteljske kuće bit će upola manje, a od 200 do 300 četvornih metara imat će kuće u nizu. Nadalje, stambene vile imat će tri etaže s po jednim stanom na svakoj od njih.

Pet tisuća stanovnika, koliko ih može živjeti u ekogradu, na raspolaganju će imati sve sadržaje koji danas tome kraju, kao i mnogima, zapravo nedostaju. Planom su ondje, primjerice, zacrtani škola, vrtić, ali i velika sportska dvorana, sportski tereni, bazen, wellness centar, knjižnica, pustolovni park, biciklističke staze, kino, kazalište, klizalište, liječnička služba... Nacrtima je u naselju predviđeno čak osam trgova. Naselje nije zatvorenog tipa, dakle bez ikakvih je rampa, i bit će normalno ponuđeno na tržištu po uobičajenim cijenama.

Sve to planira se na 1,4 milijuna kvadrata od spomenutih ukupno 2,6 milijuna. Na preostalom dijelu predviđena je gradnja poslovne zone. Bit će to ekološki osviješteni poslovni sadržaji, a nedavno otvorenje spomenutog čvora na autocesti tom je dijelu projekta i te kakav vjetar u leđa. Kako kaže Vučković, Luka Rijeka udaljena je sat vremena vožnje, kamionom tek pola sata više.

– Blizina autoceste, ali i blizina Zagreba, naše su prednosti. Zagreb se više nema kamo širiti, a odavde sada cestovna mreža ide u svim smjerovima – kaže Vučković.

Prve lokacijske dozvole

Do prve lopate u Kupincu, međutim, treba još riješiti prostorni plan županije te urbanistički plan uređenja, na čemu se radi, kao i na dokumentaciji za pripremu izrade infrastrukture. Prema planu, to bi trebalo biti riješeno do kraja ove godine, tako da su iduće godine moguće prve lokacijske dozvole, objašnjava načelnik općine Miljenko Vučković.

Norvežani koji grade i trgovački centar

Norvežani koji grade i trgovački centar Lumini u Varaždinu

Norveški investitor Zelenog grada Verdispar International (dio norveške financijske grupacije Emerging Europe Land Development International) inače je jedan od suosnivača grupe Savjet za zelenu gradnju Hrvatska, a i investitor drugih projekata u Hrvatskoj. Primjerice, u tijeku je gradnja projekta Lumini.

Riječ je o trgovačkom centru na ulazu u Varaždin čije se dovršenje očekuje na proljeće. Na 33 tisuće četvornih metara jednoetažni trgovački centar imat će, prema najavama, više od 80 prodajnih mjesta...

Naziva ga se \"trgovačkim centrom nove generacije\", a ističe se i poštovanje zelenih standarda pri gradnji. Osim iza Kupinca i Luminija, ista grupacija stoji iza još četiri projekta čija se realizacija planira u idućih pet godina.

Inače, Savjet za zelenu gradnju Hrvatska pridruženi je član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju.

5000 stanovnika živjet će, planira se,

5000 stanovnika živjet će, planira se, u Zelenom gradu
1-1,5 milijardi eura procjena je vrijednosti investicije
2,6 milijuna kvadrata veličina je ukupne površine
Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Ugo Kajvez:

    07.01.2011. u 13:14h DavorKnele . Htijeli vi priznati ili ne, čovjek je potpuno u pravu, ........ zamislite da vi imate miljardu (nekakvog novca) bi vi uložili u propalu državu kao npr, bugarsku, rumunjsku ili u današnju grčku .......... nebi jel? ... prikaži još! ....... bolje uložiti na bahame ili tenerife ..... tako to biva sa nama isto .........

  • katasteko:

    Laž koja je slična samo našim novinarima.

  • Lisnjak:

    DavorKnele, procitaj jos jednom sta si napisao. jer ispada da sam nisi normalan. ili bolje ucini to za dva, tri dana, onda kad se otreznis.