Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Norvežani su odbili EU, ali Hrvatska bi puno više profitirala"

Do 2014. godine Norveška će u kohezijske fondove EU uplatiti 1,79 milijardi eura, a korisnik će biti i Hrvatska.
20. siječnja 2012. u 20:45 38 komentara 263 prikaza
'05.05.2011., Sibenik - Gradonacelnik i nj. e. Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveske u Republici Hrvatskoj, odrzali su zajednicku konferenciju za novinare o visokom drzavnom posjetu norvesko
Foto: 'Dusko Jaramaz/PIXSELL'

Hrvatska nije Norveška, situacije u tim dvjema državama ne mogu se uspoređivati, govori norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad i time vrlo jednostavno nudi protuargument frazi koja se godinama provlači među onima koji sa skepsom gledaju prema EU: Zašto ne možemo biti kao Norveška i Švicarska, bogati i izvan EU?

Norveška, iako nije u EU, članica je Europskog ekonomskog prostora (EEP) - što je omogućilo Norveškoj, Islandu, Švicarskoj i Lihtenštajnu da, iako nisu članice, imaju pristup europskom tržištu, na koje otpada 70 posto izvoza.

– Za razdoblje od 2009. do 2014. uplatit ćemo 1,79 milijardi eura – kaže Ofstad. Novac ide i u kohezijske fondove EU, a korisnik će biti i Hrvatska.

Da Norveška uđe u EU, bila bi veliki davatelj novca u zajedničku blagajnu, dok je Hrvatska veliki primatelj, nastavlja veleposlanik.

– Imat ćete pristup fondovima i novcu koji se može, primjerice, iskoristiti za infrastrukturu. Norveškoj to ne treba – objašnjava Ofstad.

Što bi se dogodilo da Hrvatska ostane izvan EU?

– Mnogo toga ne bi funkcioniralo tako lako: prvenstveno četiri slobode (kretanja ljudi, robe, kapitala, usluga. Da, mogli biste sklopiti neki trgovinski ugovor, no skeptičan sam prema tome. Primjerice, sumnjam da bi Hrvatska mogla funkcionirati u EEP-u, jer su u njemu bogate države.

Norveško zakonodavstvo potpuno je usklađeno s europskim.

– Provodimo sve europske direktive, a nemamo na njih utjecaja. Hrvatska će ga imati – kaže Ofstad.

Norvežani su dva puta odbili na referendumu ulazak u EU, a postotak protivnika bio je oko 52 posto.

– Države su drugačije. Hrvatska bi puno više od Norveške profitirala od EU – zaključuje Ofstad.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Deleted user:

    Nama EU nije dosta dobra, ali vama bijednicima će biti OK

  • hrvoje1932:

    Ako netko sanja velike novce i to je bolje nego rat.Nadajmo se da ce mnogi nauciti RADITI a ne sanjati novcei konacno morat ce wsvatko znati kako se odnosi u demokratskom poredku!

  • immortella:

    ko bi reko da je EU takva krava muzara, koja će europljanima oteti, da bi dala hrvatima! pa ima li itko normalan tko će povjervati u to da će europa sebi uzeti da bi nama dala! hahahhahahaaa koje bajke