Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
henrik ofstad:

"Norvežani su odbili EU, ali Hrvatska bi puno više profitirala"

'05.05.2011., Sibenik - Gradonacelnik i nj. e. Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveske u Republici Hrvatskoj, odrzali su zajednicku konferenciju za novinare o visokom drzavnom posjetu norvesko
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
20.01.2012.
u 20:45

Do 2014. godine Norveška će u kohezijske fondove EU uplatiti 1,79 milijardi eura, a korisnik će biti i Hrvatska.

Hrvatska nije Norveška, situacije u tim dvjema državama ne mogu se uspoređivati, govori norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad i time vrlo jednostavno nudi protuargument frazi koja se godinama provlači među onima koji sa skepsom gledaju prema EU: Zašto ne možemo biti kao Norveška i Švicarska, bogati i izvan EU?

Norveška, iako nije u EU, članica je Europskog ekonomskog prostora (EEP) - što je omogućilo Norveškoj, Islandu, Švicarskoj i Lihtenštajnu da, iako nisu članice, imaju pristup europskom tržištu, na koje otpada 70 posto izvoza.

– Za razdoblje od 2009. do 2014. uplatit ćemo 1,79 milijardi eura – kaže Ofstad. Novac ide i u kohezijske fondove EU, a korisnik će biti i Hrvatska.

Da Norveška uđe u EU, bila bi veliki davatelj novca u zajedničku blagajnu, dok je Hrvatska veliki primatelj, nastavlja veleposlanik.

– Imat ćete pristup fondovima i novcu koji se može, primjerice, iskoristiti za infrastrukturu. Norveškoj to ne treba – objašnjava Ofstad.

Što bi se dogodilo da Hrvatska ostane izvan EU?

– Mnogo toga ne bi funkcioniralo tako lako: prvenstveno četiri slobode (kretanja ljudi, robe, kapitala, usluga. Da, mogli biste sklopiti neki trgovinski ugovor, no skeptičan sam prema tome. Primjerice, sumnjam da bi Hrvatska mogla funkcionirati u EEP-u, jer su u njemu bogate države.

Norveško zakonodavstvo potpuno je usklađeno s europskim.

– Provodimo sve europske direktive, a nemamo na njih utjecaja. Hrvatska će ga imati – kaže Ofstad.

Norvežani su dva puta odbili na referendumu ulazak u EU, a postotak protivnika bio je oko 52 posto.

– Države su drugačije. Hrvatska bi puno više od Norveške profitirala od EU – zaključuje Ofstad.

Komentara 38

DU
Deleted user
21:24 20.01.2012.

Nama EU nije dosta dobra, ali vama bijednicima će biti OK

HR
hrvoje1932
21:29 20.01.2012.

Ako netko sanja velike novce i to je bolje nego rat.Nadajmo se da ce mnogi nauciti RADITI a ne sanjati novcei konacno morat ce wsvatko znati kako se odnosi u demokratskom poredku!

IM
immortella
21:07 20.01.2012.

ko bi reko da je EU takva krava muzara, koja će europljanima oteti, da bi dala hrvatima! pa ima li itko normalan tko će povjervati u to da će europa sebi uzeti da bi nama dala! hahahhahahaaa koje bajke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije