Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU BORCI ZA MIR

Norveški odvjetnik želi Lechu Walesi oduzeti Nobela za mir

Lech Walesa
REUTERS
29.07.2010.
u 16:12

Pokretač je ispravljanja procesa dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir norveški pravnik Frederik Heffermehl. Većina nobelovaca, po Hefermehleu, nije ispunila osnovne kriterije za priznanje.

Administrativni sud u Stockholmu mora se izjasniti jesu li Nobelove nagrade za mir priznavane prema želji i oporuci Alfreda Nobela, osnivača najprestižnijeg priznanja na svijetu. Prema informacijama do kojih su došli mediji u Poljskoj, prigovor i parnica na sudu u Švedskoj uglavnom se temelje na slučaju priznanja nagrade poljskom nobelovcu i osnivaču pokreta "Solidarnost“ Lechu Walesi 1983.

Pokretač pravnog procesa i rasprave koja bi trebala dovesti do ispravljanja procesa dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir norveški je pravnik i borac za mir Frederik Heffermehl. Većina nobelovaca, po Hefermehlu, nije ispunila osnovne kriterije za priznanje, a to su djelovanje u smjeru razoružanja te borbi protiv ratnih sukoba na svijetu.

Među "nezakonitim" nobelovcima norveški pravnik navodi Majku Tereziju, Lecha Walesu, Ala Gorea i Baracka Obamu. Iako je Nobelova zaklada iz Norveške zakonski vlasnik i dodjeljivač novčanog iznosa nagrade, parnica je pokrenuta u Švedskoj jer Nobelove nagrade dodjeljuje udruga iz Stockholma, čiju upravu izravno tereti pravnik Heffermehl za "nepoštivanje oporuke Alfreda Nobela“.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
01:15 31.07.2010.

Marsijanac ti ces bit sentenced cistit sinagogu u Phoenixu dozivotno. Za svoj antisemitizam. Eli je podrzao borbu za neovisnost Hrvatske. A kazes, sve je radio za lovu?

PU
pusrane
17:46 29.07.2010.

Lech je zaslužio Nobelovu nagradu, jer je popovima dao guzu....

Avatar commentator
commentator
22:39 29.07.2010.

Ma te nagrade su postale komedija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije