Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI CIRKUS

Norac vraćen u Glinu: Svadba samo preko stakla

06.01.2009.
u 19:20

Tek što je u Sinju ušao u bračne vode, general Mirko Norac, premda je imao još 6 “slobodnih” dana, žurno je vraćen u zatvor u Glini, odakle ga je zatvorski sustav i bio pustio na privremenu slobodu radi vjenčanja.

Odluka nerazumljiva
Mediji su danima najavljivali vjenčanje Norca, koji u Glini izdržava 12- godišnju kaznu zbog počinjenih ratnih zločina u Gospiću, a prije vjenčanja pojavili su se napisi kako je Norac pušten na privremenu slobodu mimo zakona. Naime, ljetos je nepravomoćno osuđen na još sedam godina (Medački džep), pa mu se automatski određuje pritvor, sve do pravomoćnosti presude.

Posljednjeg dana prošle godine DORH je na to upozorio Ministarstvo pravosuđa te je nakon svadbe Norcu poništeno rješenje o dopustu. Hrvatski odvjetnici, pravnici i suci, međutim, ne slažu se u procjeni je li Norac imao pravo na privilegije ili je trebao biti na pritvorskom režimu. Stručnjak Ivo Josipović smatra da pritvor ipak ima prednost pred pravomoćnom zatvorskom kaznom, a odvjetnici Veljko Miljević i Zvonimir Hodak tvrde suprotno.

– Ne razumijem da se Norcu prekida odobreni dopust, pa je očito da je netko intervenirao u već određenu odluku – kaže Miljević. Smatra da prednost ima pravomoćno izrečena kazna. Norac ne može biti istodobno i zatvorenik i pritvorenik, dodaje i komentira slučaj “još jednim pravosudnim cirkusom u nas”.

– Ni jedan zakon striktno ne kaže da je procesno pritvor jači od zatvora, nego se tu tumači stav Vrhovnog suda, koji opet ne može kreirati zakon, nego sudsku praksu – smatra Zvonimir Hodak. Zna da pravo na tumačenje prakse imaju i niži sudovi, koji mogu donijeti “ovakvu ili onakvu odluku”. Čini mu se zapravo da u pravosuđu i dalje postoje ljudi koji se žele iživljavati nad Mirkom Norcem.

Postoji izlaz
Dokaz da nije bilo pogreške jest i to što oštar novi ministar Šimonović nije nikoga u upravi Gline kaznio, jer je dopust bio dan – po zakonu, kaže Hodak. Norac ima i sada formalan izlaz – može zatražiti prijevremeno slanje na odsluženje druge kazne i prije pravomoćnosti, čime bi mu ostala zatvorenička prava.

Kao pritvorenik ne bi imao gotovo nikakva prava, sada već trudnu suprugu gledao bi preko stakla, ne bi imao pravo na “intimnu sobu”, zabranili bi mu druženje sa zatvorenicima, ne bi išao na dopust, nego bi bio u potpunoj izolaciji. Da je riječ o neobičnu skandalu dokazuje i to što je Norcu prekinut dopust, što sugerira da je pritvorenik, a vraćen je u Glinu, koja je zatvorska, a ne pritvorska ustanova. To sugerira da je – zatvorenik. U protivnom bi bio u Remetincu!?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije