Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Nema političara – 
među kandidatima su znanstvenici, poduzetnici, biskup, studenti i sportaš
09. prosinca 2014. u 10:30 59 komentara 24216 prikaza
osoba godine naslovna nova
Pogledajte galeriju 1/11

Jedni su već ostvarili svjetsku slavu i ugled, drugi su poznati samo dijelu hrvatske javnosti, treći su tek na pragu afirmacije, ali svima je zajedničko to što se ističu svojim djelima, talentom, izvrsnošću ili pak velikim otkrićima kojima bi mogli utjecati na budućnost čovječanstva. Njihovo djelovanje neće ostaviti traga samo u njihovu životu nego će pridonijeti i napretku sredine u kojoj žive i rade, ali i napretku hrvatskoga društva u cjelini. Svi oni, desetero hrvatskih državljana, finalisti su Večernjakova izbora za osobu godine 2014., koji se provodi četvrtu godinu zaredom.

Među kandidatima su tri poduzetnika (Damir Mišković, Mate Rimac, Damir Sabol), dva studenta (Vasilije Perović, Marko Pinjuh), troje znanstvenika (Igor Štagljar, Iva Tolić, Vernesa Smolčić), sportaš Marin Čilić i dubrovački biskup Mate Uzinić, a nominirao ih je žiri Večernjeg lista, koji čine urednici, novinari i uglednici iz javnog života.

Tko će osvojiti laskavu titulu odlučit će 12 članova žirija potkraj prosinca ove godine, a pobjednik će biti proglašen potkraj siječnja 2015. na svečanosti u hotelu Esplanade u Zagrebu. Na izbor Večernjakove osobe godine možete utjecati i vi, dragi naši čitatelji, pa vas pozivamo da svome favoritu date glas u anketi ispod teksta.

Zanimljivo je da među kandidatima ovaj put nema nijednog političara – u ovoj gospodarski sumornoj godini očito su se više istaknuli neki drugi.

Marin Čilić, sportaš

On je treći Hrvat koji se okitio naslovom na nekom od Grand Slam turnira. U 2014. bilo je to neočekivano i toliko impresivno da se o njemu počelo pisati kao o teniskom čudu. Ni godinu dana prije svoga najvećeg uspjeha u karijeri bio je 47. tenisač na svijetu i suspendiran zbog pozitivnog testa na zabranjene supstancije. Nakon toga traumatičnog iskustva, svjestan da mu je učinjena velika nepravda, uzorni sportaš vratio se jači, osvojio US Open i ušao među deset najboljih tenisača na svijetu. Dječački je san ostvaren.

Damir Mišković, poduzetnik

Preporodio je NK Rijeku koji je kao direktor preuzeo u dubokoj krizi i, uz novi model profesionalnog poslovanja, omogućio joj je igranje u Europskoj ligi. Premda je riječ ponajprije o dobrom poslovnom potezu, nogomet je uvijek bio više od igre, često indikator loših odnosa u zajednici i državi. U Rijeci je suprotno – indikator da Rijeka može. Bitna je ekipa u kojoj svaki pojedinac iz sebe može izvući najbolje, to je Miškovićeva poruka koju trener Matjaž Kek uspješno provodi. Zato riječki nogometni klub i prosperira, a Riječani se ponose.

Vasilije Perović, student

Talentirani mladić iz Belog Manastira bez pogreške je riješio državnu maturu, a tijekom dosadašnjeg obrazovanja osvojio je brojna prva mjesta na domaćim i međunarodnim natjecanjima iz fizike, matematike i informatike, što mu je i donijelo stipendiju za studij fizike na prestižnom Cambridgeu. Pokazao je da se vrhunski rezultati mogu postići i u manjim sredinama. Obično smo kritični prema našemu obrazovnom sustavu, no svake se godine pokazuje da nam deseci mladih ljudi ostvaruju izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Marko Pinjuh, student

Student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku skrenuo je na sebe pozornost izumom motora kojim se može postići ušteda toplinske energije od 40 posto. Mladi osječki inovator na njemu je radio pet godina i pri tome se, osim s količinom plamena koji proizvodi toplinsku energiju, mučio i s pokrivanjem troškova. Nastavak karijere trebao bi mu biti nešto lakši jer je dobio brojne poslovne ponude, pa i onu iz NASA-e, a mi ga predlažemo za osobu godine jer je odličan student, dobitnik Rektorove nagrade i sam se školuje radeći noću kao zaštitar.

Mate Rimac, poduzetnik

Svoj hobi iz garaže uspio je pretvoriti u tvrtku koja je u 2014. od tri međunarodna investitora osigurala deset milijuna eura za razvoj te je broj zaposlenih povećao sa 20 na 60. Uz malo resursa, svojim je talentom razvio impresivnu tehnologiju u industrijskoj grani koja u Hrvatskoj nije postojala. K tomu, sudeći prema zadovoljstvu svojih radnika, odličan je i poslodavac. Tvrtku Rimac automobili osnovao je 2009. kako bi konstruirao trkaći električni automobil, a već sada ima svjetski poznatu tvrtku. Pothvat ravan čudu.

Damir Sabol, poduzetnik

Godinu dana nakon diplome na ETF-u u Zagrebu osnovao je internetsku tvrtku Iskon i postigao veliki uspjeh. Kad ju je prodao, povukao se iz biznisa i šest godina u tišini radio na novom projektu, za kojim su poludjeli tinejdžeri u cijelom svijetu. PhotoMath mogao bi mu donijeti titulu najboljeg hrvatskog poduzetnika inovatora, a riječ je o aplikaciji za rješavanje matematičkih zadataka zasad samo za osnovne, a uskoro i za srednje škole. Osim u Sabolovu životu, ta bi aplikacija mogla donijeti revoluciju i u podučavanju matematike.

Vernesa Smolčić, znanstvenica

Astrofizičarka i docentica na PMF-u u Zagrebu nakon deset godina vratila se i odlučila svoje istraživanje graditi u Hrvatskoj. Prva je naša znanstvenica čiji projekt financira ugledno Europsko istraživačko vijeće koje pomaže samo najboljima. Na projektu proučavanja svemirskih crnih rupa zaposlila je tri mlada znanstvenika iz inozemstva i dva iz Hrvatske te tako smanjila “odljev mozgova”, ali i potaknula njihov dolazak. U 2014. organizirala je i dvije međunarodne konferencije u Dubrovniku i Zagrebu za 250 znanstvenika.

Igor Štagljar, znanstvenik

Sa svojim timom na Sveučilištu Toronto otkrio je novi biomarker protiv karcinoma pluća, najsmrtonosnijeg karcinoma. Sad razvija tzv. pametni lijek koji uništava stanice raka, a zdrave stanice ostavlja netaknutima. Za četiri-pet godina kemoterapija i novi lijek bit će učinkovit način liječenja opake bolesti. Njegova tehnologija (MaMTH), koja se može primijeniti na sve bolesti prouzročene poremećenim djelovanjem proteina na površini ljudskih stanica, mogla bi razriješiti tajne mnogih ljudskih bolesti.

Iva Tolić, znanstvenica

Proslavila se otkrićem vječne mladosti stanice afričkog pivskog kvasca, svrstana je među 40 najboljih biologa na svijetu. Nakon 15 godina inozemne karijere, od kojih je devet godina provela u Dresdenu na prestižnom Max Planck institutu za molekularnu i staničnu biologiju i genetiku, vratila se u domovinu, na Institut Ruđer Bošković. Nada se da će dešifrirati tajnu koja stanicama omogućuje da ne stare jer tada će se ljudske stanice moći modificirati nekom vrstom genske terapije kako bi se spriječile bolesti i usporilo starenje.

mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup

Glas razuma u ideološki podijeljenoj Hrvatskoj. O bolnoj prošlosti progovorio u duhu tolerancije. Bleiburške žrtve usporedio je sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu i pozvao na pomirenje i praštanje. Pozvao je “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”. Na oprost je pozvao i u Vukovaru kazavši: „Kao vjernici pozvani smo opraštati i kad nas pogađa nepravda. Kršćansko opraštanje nije nijekanje nepravde, nije uljepšavanje zločina koji se dogodio, ali nije ni iščekivanje da zločinci priznaju krivnju i isprave nepravdu.“

Večernjakova osoba godine je...

 • Marin Čilić, sportaš 5,65%
 • Damir Mišković, poduzetnik 1,99%
 • Vasilije Perović, student 22,75%
 • Marko Pinjuh, student 31,89%
 • Mate Rimac, 
poduzetnik 8,19%
 • Damir Sabol, 
poduzetnik 1,34%
 • Vernesa Smolčić, znanstvenica 2,69%
 • Igor Štagljar, 
znanstvenik 3,51%
 • Iva Tolić, 
znanstvenica 2,69%
 • mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup 19,29%

Dosadašnji laureati - Glavni državni odvjetnik, general i nezaposlena

2011. – Mladen Bajić – Tadašnji glavni državni odvjetnik pobijedio je u našem prvom izboru ponajviše zahvaljujući istrazi protiv premijera Sanadera.

2012. – Ante Gotovina – Kad je Haaški sud oslobodio generala Gotovinu (i generala Markača), nikakvih dvojbi nije bilo kome će pripasti titula osobe godine.

2013. – Dubravka Glavaš – Mnogi se danas ne sjećaju njezina imena, ali sjećaju se da je svoje radno mjesto prepustila samohranoj majci. Velika gesta malog čovjeka.

12 članova žirija

Žarko Ivković, izvršni urednik VL-a, predsjednik žirija

Ljubica Gatarić, novinarka VL-a

Milan Ivkošić, kolumnist VL-a

Marinko Jurasić, novinar i kolumnist VL-a

Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci

Julijana Matanović, književnica i sveučilišna profesorica

Zdravko Milinović, izvršni urednik VL-a

Bojana Radović, kazališna kritičarka i urednica VL-a

Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti

Ivanka Toma, novinarka i kolumnistica VL-a

Sanja Vejnović, glumica i producentica

Maruška Vizek, znanstvenica s Ekonomskog instituta

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Deleted user:

  Pa gdje je Josipović na ovoj listi? Kako vas nije sram čovjek je toliko učinio za REGIJU i ZAMP,on sigurno bi "trebao" biti na ovoj listi

 • Avatar abakus
  abakus:

  Mate Rimac, jer je pozvao mlade da ostanu u Hrvatskoj i pokazao da čovjek s vizijom i radnim elanom i ovdje može puno postići. Lako je otići u tuđu zemlju koju su njezini građani davno uredili i na čiju red ... prikaži još! kroz sve mehanizme demokracije paze, a puno je teže prihvatiti se posla i te iste radne i životne uvjete postići u vlastitoj zemlji. No to je ono na što smo svi pozvani, a bijeg iz zemlje ravan je bijegu vojnika s bojišnice: Čovjek to (kukavičluk) može razumjeti, ali unatoč tome riječ je o izdaji.

 • Deleted user:

  svi su mi super, večernji me prvi put iznenadio normalnim kandidatims