Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ U NJEMAČKOJ

Nogometni sudac iz Hrvatske spasio život nogometašu nakon epileptičnog napada

Sudac Amir Ikanović
Foto: Fenix (SIM)
1/2
16.09.2023.
u 08:48

Sudac je zaključio da je postupio kao svaka osoba koja ima iskustva s epilepsijom te da se ne srami reći da je naučen živjeti s tom bolešću.

Amir Ikanović, 34-godišnji nogometni sudac na utakmici bavarskih U19 momčadi SG Teisbach-Loiching (Dingolfing-Landau) i TSV-FC Arnstorf (Rottal-Inn) postao je junak jer je prepoznao epileptični napad te mladom njemačkom igraču spasio život. "Nakon 25. minute utakmice napravio sam dogovoreni prekid zbog vrućine kako bi se igrači osvježili. Dok smo išli uzeti vodu, vidio sam kako se jedan igrač Arnstorfa srušio na igralište. Nisam oklijevao ni sekunde, pritrčao sam odmah do njega. Već je bio okružen svojim suigračima, a do njega na igralište je odmah dotrčala i njegova uplašena majka", ispričao je sudac za Fenix magazin.

Kazao je da je odmah prepoznao da je riječ o epileptičnom napadu jer se i sam s time borio u mladosti. Nadodao je da je cijelo vrijeme pokušao ostati smiren, smirivao je igračevu majku te tražio odmah da pozovu hitnu pomoć. "Situacija se još više pogoršala kada je mladi nogometaš pao u nesvijest jer nije mogao disati zbog jezika koji mu je zapeo u grlu. Sa odgovornom osobom iz SG Teisbacha sam okrenuo igrača na leđa i započeo kardiopulmonalnu reanimaciju koja se odmah pokazala uspješnom. Oživjeli smo ga i tako smo otklonili opasnost po život prije nego što je hitna pomoć stigla na igralište u Teisbach", opisao je. 

Sudac je zaključio da je postupio kao svaka osoba koja ima iskustva s epilepsijom te da se ne srami reći da je naučen živjeti s tom bolešću. Kazao je da uvijek nastoji ostati smiren te se koncentrirati na situaciju, ignorirati strah oko sebe i djelovati onako kako smatra da je potrebno. 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Emotivan Dinamov navijač: Za mene je Zdravko Mamić gospodin. Njemu su sudili lopovi iz Osijeka

 

Komentara 1

PA
Paserdzan
09:35 16.09.2023.

Jako velika stvar! I sam sam imao takve i teze napade, nakon nekog vremena bih dosao svijesti bez icije pomoci, nikad se ne bih ugusio. Zvanicna medicina mi nicim nije mogla pomoci, cak niti nakon 22 god. raznih lijekova, a nema sto mi nisu davali. Unazad godinu dana me je spasila jedna travarka svojim liekovima, vise nemam napade, kao da sam tek sad ponovno rodjen! Ovaj mladic bi trebao potraziti pomoc van zvanicne medicine, za njih je epilepsija i dalje neizljeciva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije