Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Nogometaši Sjeverne Koreje dobili šest sati javne poruge

Emitirano javno poniženje igrača i izbornika nogometne reprezentacije Sjeverne Koreje zbog neuspjeha na Svjetskom kupu u Južnoafričkoj Republici
31. srpnja 2010. u 11:09 51 komentara 206 prikaza
Sjeverna Koreja nogomet J Afrika (1)
Foto: AFP/Reuters
Pogledajte galeriju 1/6

Državnu nogometnu reprezentaciju su podvrgnuli šestosatnom javnom sramoćenju. To je sažetak događaja koji se navodno dogodio još 2. srpnja u Sjevernoj Koreji, a objavljen je u tamošnjim elektronskim medijima u petak 30. srpnja, javljaju radio Free Asia i južnokorejska glasila.

Događaj se odvijao u Narodnoj palači kulture, a u publici, na čijem je čelu bio ministar sporta Pak Myong-chol, bilo je još 400 vladinih službenika, studenata i novinara. Igrači su podvrgnuti "velikoj raspravi" zbog neuspjeha u "ideološkoj borbi". Kritike nije pošteđena ni nacionalna televizija koja se poslije "časnoga poraza protiv Brazila" od 1:2 usudila izravno prenositi sljedeću utakmicu, prvi put u povijesti, protiv Portugala (0:7).

Igrači su ideološki kritizirani jedan po jedan. Jedini koji su kritiku izbjegli bili su Jong Tae-se, rođen u Japanu i An Yong-hak koji su iz Južne Afrike odletjeli izravno u Japan. Južnokorejska glasila su naglasila da si igrači inkviziciju još i dobro prošli po onome što bi takve "prijestupnike" obično sljedovalo. "Uprošlosti bi sjevernokorejski sportaši i treneri, ako bi ostvarili loše rezultate, slali u zatvoreničke logore", rekao je izvor iz južnokorejske obavještajne zajednice novinama Chosun Ilbo.

Nakon "ribanja" igrača, oni su prinuđeni na samokritiku, ali da se izjasne o izbornikovoj, kao najvećoj odgovornosti. Razarajuće su djelovale formulacije na teret izbornika Kim Jong-huma da je "očigledno izdao Kim Jong-una" sina vrhovnog vođe Kim Jong-ila. Epilog tog sportskog događaja gađanja drvljem i kamenjem jest da je izbornik Kim Jong-hum prinudno svoju profesiju zamijeno onom građevinskog radnika te je izbačen iz Korejske radničke partije. Čudno, prebačen je u radnike a izbačen iz radničke stranke.

Split: Slavlje na Poljudu nakon što je Hrvatska pobjedila Mađarsku s velikih 3:0
MEDIJI UOČI UTAKMICE
Englezi slave što u Hrvatskoj više nema jednog čovjeka
RBA
Bliska budućnost
Igor Car o digitalizaciji banaka: Ako uz mobitel možeš doći do informacija, zašto ne bi i do novca?
  • boko46:

    guten_tag: ti si najobicniji lazov!!!!

  • standup:

    tako je bilo i kod nas, za vrime Totalitaristickog Komunizma..tzv.-\"Samoupravljanja\".....

  • autoritet:

    divno tamo treba poslati zorana pusića i sve ljevičare da žive ono što zagovaraju