Naslovnica Vijesti Hrvatska

Noćni „Tulum riječi“ za čitanje iz čistog užitka

U noći s petka na subotu istodobno će se čitati u tridesetak osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica diljem Hrvatske, a nakon toga učenici će u njima prenoćiti
25. listopada 2011. u 12:11 0 komentara 11 prikaza
tulum (1)
Foto: privatni arhiv

Učenici iz čak tridesetak osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, od Rijeke, Dubrovnika, Šibenika i Trilja do Zagreba, Siska, Karlovca, Ivanca, Darde, Vukovara i drugih gradova i mjesta, u noći s petka na subotu prvi će put, umreženi preko Skaypa, sudjelovati u jedinstvenom projektu nazvanom Tulum riječi. Riječ je o okupljanju učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola i prvih i drugih razreda srednjih škola s ciljem promicanja čitanja iz – čistog užitka.

Ukratko, učenici se navečer s tekstovima po vlastitom izboru okupljaju u školskoj knjižnici kao svojevrsnom knjižnom carstvu te, u skladu s atmosferom čitanoga štiva (ako je riječ o hororu, radi boljeg doživljaja čita se pod baterijskom svjetiljkom), provode ugodne sate čitajući zato što to žele, a ne zato što moraju. Da bi doživljaj bio potpuniji, nakon čitanja zajedno gledaju film, a potom u vrećama za spavanje provode noć u školskoj knjižnici.

Autorica toga projekta je dipl. bibliotekarka Draženka Stančić, školska knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, koja je odlična višegodišnja iskustva u ivanečkoj školi odlučila podijeliti s kolegama širom Hrvatske. U tome je i uspjela uključivanjem u projekt Hrvatske mreže i Hrvatske udruge školskih knjižničara, pa se još uvijek javljaju knjižnice iz svih krajeva Hrvatske čiji se učenici ovog petka žele uključiti u Tulum riječi.

– Poznato je da danas, zbog velikih školskih obveza, učenici prema čitanju pokazuju otpor. Čitanje s razumijevanjem je zapostavljeno, a čitanja iz užitka premalo je u učeničkoj svakodnevici. Tulum riječi akcija je kojom njegujemo naviku čitanja u naših učenika, jer kad dijete nađe užitak u njemu, ono prestaje biti naporno – poručila je D. Stančić.

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.