Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠTETA JE OZBILJNA'

Noćna mora za Ukrajince teška je tonu i pol: 'To stavlja veliki pritisak na moral vojnika'

A Ukrainian serviceman of the National Guard takes part in radiation, chemical and biological hazard drills near Kharkiv
Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
1/5
10.03.2024.
u 17:27

Bomba je FAB-1500, u biti oružje od 1,5 tone od kojeg se gotovo polovica sastoji od eksploziva. Dostavlja se odozgo borbenim zrakoplovima s udaljenosti od nekih 60-70 kilometara, izvan dometa mnogih ukrajinskih protuzračnih obrana.

Rusija je počela koristiti snažnu zračnu bombu koja je desetkovala ukrajinsku obranu i narušila ravnotežu na prvim crtama bojišnice. To su postigli pretvaranjem sovjetskog oružja u leteću bombu, prenosi CNN. Bomba je FAB-1500, u biti oružje od 1,5 tone od kojeg se gotovo polovica sastoji od eksploziva. Dostavlja se odozgo borbenim zrakoplovima s udaljenosti od nekih 60-70 kilometara, izvan dometa mnogih ukrajinskih protuzračnih obrana.

FAB-1500 još je jedan primjer kako Rusija vodi svoj rat u Ukrajini, nanoseći golema razaranja prije nego što pokuša zauzeti teritorij. FAB-1500 usmjerava se prema svojoj meti s pomoću sustava za navođenje i iskačućih krila koja mu omogućuju da klizi prema svojoj meti. Jedan ukrajinski vojnik rekao je za CNN: “Ranije smo bili granatirani samo topništvom. Sada su Rusi preuzeli grad agresivnije i počeli koristiti sredstva zračnih snaga, posebno FAB-1500." “Šteta je vrlo ozbiljna. Ako preživiš, zagarantirano ćeš imati kontuziju.” “To stavlja veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Iako su se do sada više-manje navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao.”

Dakle, Rusi imaju vrlo jaku vatrenu moć kojom mogu djelovati na fiksnu obranu, povećavajući ukrajinske žrtve, iako još uvijek nedovoljno da iz temelja promijene bojišnicu. FAB-1500, dodaje CNN, je najmoćnija bomba iz sovjetske ere koje se nadograđuju u tvornici blizu Moskve u jeftine, ali snažne projektile.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
21:46 10.03.2024.

Sada plaču, a veselili su se kad su dobili klaster bombe od SAD-a. Što ste mislili da će Rusi sjediti prekriženih ruku?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
05:49 11.03.2024.

Ukrajinci su kod Robotyne u oblasti Zaporožje dočekali ruske trupe u napadu. Tukli su ruske postrojbe svim oružjima kratkog dometa. Pored toga u velikoj bitci uporabili su novu inovaciju. Problem ometanja signala dronovima koji su usmjeravani radio putem riješili su žicom od 11 km gdje je takav signal teško ili nemoguće ometati. Kombinacija djelovanja dronova vođenih žicom i upada ruskih postrojbi u pripremljenu vatrenu zasjedu dala je izgleda rezultate o kojima nema puno informacija. Ima i dodatna prednost, žicu je teško pratiti do izvora signala, ukrajinskog operatora dronovima, dok dron koji radi na elektronički signal odašiljača pratiti se može izravno do odašiljača i uništiti vozilo iz kojeg dolaze naredbe dronu i obučenu posadu. Ovo je originalan doček protivnika u napadu gdje je iskorištena taktička inovacija ali i pripremljena predviđena lokacija za koju su unaprijed određeni mogući pravci napada protivnika i mjesta gdje se protivnička strana voli okupljati, sa svim koordinatama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije