Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đakovština

Noć u "Vladinu logoru" preživjeli uz peć na drva

đakovština (1)
Davor Javorović/PIXSELL
12.10.2011.
u 17:13

Umirovljenici su predložili da se svaki od njih odrekne po 120 kuna i tako namaknu novac koji se duguje radnicima

S prostora iza bodljikave žice bivši se radnici Đakovštine ne miču. U “Vladin logor” uselili su se u utorak i od tada za njih nema spavanja. Prva prosvjedna noć ispred ulaza u nekadašnju tvrtku sada je iza njih.

– Bilo je hladno, ružno. Nije ugodno biti u šatoru, na otvorenom. Donijeli smo peć na drva pa smo cijelu noć ložili vatru i grijali se. Nikako drugačije to ne bismo uspjeli izdržati – sažima radničke dojmove Sanja Katić.

Uz vrelinu peći nizale su se priče o đakovačkim sudbinama. Marica Kedačić “upisala” je 32 godine staža, a sada je – na ulici.

Čekamo da nam se jave

Radila je kao vatrogasac u ženskom odjeljenju industrijskog DVD-a Đakovštine. Vatru su gasili noću i danju, kad god je trebalo.

– Sada više nemam nikakvih primanja. Od supruga moram tražiti novac i za kavu – očajna je Marica.

Rješenja za oko 350 sudbina bivših radnika ovog posrnulog mlinsko-pekarskog diva još nema “na vidiku”. Obećanja su okopnjela, a strpljenju dolazi kraj.

– Očekujemo da nam se netko javi. Ako se ništa ne dogodi, prijeći ćemo u neki drugi oblik prosvjeda. Svi planovi koje smo do sada imali su propali. Ljudi su za mirno rješenje, ali uz određene metode prisile – nagovještava Katić uime Koordinacije bivših zaposlenika Đakovštine koji potražuju ukupno 26 milijuna kuna, koliko im se duguje za 100-postotnu isplatu otpremnina.

Jedna inicijativa do radničkog stola stigla je iz umirovljeničkih redova. Na dežurstvo u šator stigli su im i predstavnici “treće životne dobi” i ponudili novčanu pomoć.

Velikodušni umirovljenici


– Umirovljenici su predložili i rekli da će pokrenuti inicijativu među svojim ograncima da se članovi odreknu po 120 kuna kako bi se namaknulo tih 20 milijuna kuna. To je jako velikodušno jer ni oni sami nemaju dovoljno novca za sebe – zahvalni su prosvjednici.

Dok radnici prosvjeduju, stečajni upravitelj Đakovštine Perica Mitrović sprema se podnijeti zahtjev za okončanje i zatvaranje stečajnog postupka. Od njegova otvaranja u siječnju prošle godine do sada prodajom imovine ove đakovačke tvornice prikupljeno je ukupno oko 200 milijuna kuna.

– Vjerovnicima prvog isplatnog reda, među kojima su bivši radnici, do sada je isplaćeno oko 15 milijuna kuna. Teoretski ima nešto novca na računu od prodaje hale i država bi mogla pomoći, ali za sada nema takvih nagovještaja – kaže Perica Mitrović.

Ključne riječi

Komentara 11

BR
brujo
19:36 12.10.2011.

Samo narode i dalje glasajte za HDZ-e uništili su sve živo a sada i ljudske živote uništavaju...

AU
autoritet
17:28 12.10.2011.

Zašto država treba isplatiti otpremnine? Zar nije Đakovština bila privatna tvrtka?

Avatar alien79
alien79
02:14 13.10.2011.

glas za SDP je glas za HDZ i obrnuto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije