Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nobilo: Josipović treba osnovati stranku i biti lider

Da nisam angažiran u Münchenu, uključio bih se u politiku, kaže Nobilo
28. siječnja 2015. u 13:42 89 komentara 4104 prikaza
Anto Nobilo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Da nije angažiran u obrani Josipa Perkovića pred sudom u Münchenu, odvjetnik Anto Nobilo aktivno bi se angažirao u politici. Potvrdio nam je, naime, da je od nekoliko lijevo orijentiranih političkih opcija dobio ponude da se angažira.

Praznina na ljevici

– U posljednje vrijeme dosta sam razgovarao o našoj političkoj situaciji, o bipolarizaciji scene, o tome da su birači u poziciji glasati protiv, što samo dovodi do smjene HDZ-a i SDP-a na vlasti te da je potrebno proširiti političku scenu. To je očito bio motiv da me se poziva na politički angažman – kaže Nobilo, koji smatra da je u ideološki podijeljenoj Hrvatskoj ipak većina birača sklona lijevoj opciji, ali nemaju za koga glasati.

Ipak, bez obzira na to koliko je zainteresiran za politiku, odvjetnik Nobilo ipak će se do daljnjega držati samo svoga posla, to prije što zbog obrane Perkovića velik dio vremena fizički provodi u Njemačkoj, a ono što mu ostaje također troši na pripreme za taj predmet.

– Mislim da bi Ivo Josipović mogao biti politička snaga koja bi popunila taj prostor na ljevici – smatra Nobilo, koji tvrdi da više od milijun glasova koje je Josipović dobio na izborima za predsjednika Republike predstavlja politički kapital koji se ne smije zanemariti i trebalo bi ga iskoristiti. Navodno ni sam Josipović nije spreman potpuno izaći iz politike, ali još nije odlučio kojim putem krenuti nakon isteka mandata na Pantovčaku. Spominjale su se tri opcije. Najmanje je vjerojatna povratak u SDP. S jedne strane zato što nitko Josipovića nije ni zvao da se vrati u stranku, a s druge što bi se u SDP mogao vratiti kao običan član bez ikakve funkcije, kako u institucijama vlasti tako i u stranci. Nagađanja da bi se vratio u SDP kao osoba koja bi povela frontu za rušenje predsjednika stranke i premijera Milanovića bez temelja su. Ostaje mu, stoga, ili da se stavi na čelo koalicije manjih stranaka lijeve političke sfere i centra ili da osnuje vlastitu stranku.

Ne bi morao trgovati

– Josipović bi trebao osnovati svoju stranku – uvjeren je Nobilo napominjući da bi tako imao neupitnu lidersku poziciju, mogao bi jasno definirati svoj politički program, ne bi morao trgovati i pristajati ni na kakve ustupke, čime bi svakako dobio na političkoj vjerodostojnosti.

>>'Perković je žrtva. Umjesto da ga štitimo, kršili smo zakon da bismo se dodvorili stranim gospodarima'

>>Nobilo: Čuo sam da ovo suđenje zasjenjuje ono u Njemačkoj pa sam se preselio ovamo

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • malofali:

  je suis charlie: državni odvjetnik iz mračne jugoslavije koji brani udbaške ubojice preko teško kompromitiranog lista želi kao vođu osobu koj je, uz svu medijsku i glasaču mašineriju, narod svrgnuo s vlasti? pa tko je tu lud

 • franctahi1:

  meni je najjače kad se nobilo javlja u dnevnik??? i kao on brani "naše" i laže na razini malog dijeteta, dođe ti da baciš tv kroz prozor.

 • Avatar popušite mi kurac smradovi
  popušite mi kurac smradovi:

  Gospodine Nobilo, nemojte se uključivati u politiku... Tko će braniti crvene kad završe u Remetincu?