Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo bajiću

Nobilo: J. Kosor sudjelovala je osobno u pregovorima s MOL-om

nobilo (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.06.2011.
u 13:52

Nobilo zaključuje da zbog svih činjenica Bajić treba odbiti sastanak koji mu je premijerka predložila.

Premijerka Jadranka Kosor u slučaju prijenosa upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u mora biti svjedok, ako ne i osumnjičenik, i zato se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nipošto ne bi trebao s njom sastati. Tako glasi osnovna poruka pisma što ga je Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, poslao glavnom tužitelju Bajiću. Nobilo upozorava da bi Bajićev sastanak s premijerkom bio u oštroj suprotnosti s interesima kaznenog postupka i značio bi narušavanje principa prava na pravično suđenje u predmetu u kojemu se bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči da je primio mito za predaju upravljačkih prava nad Inom MOL-u, šefa MOL-a Zsolta Hernadija da je dao mito, a Polančeca da je bio pomagač u kaznenom djelu.

Hoće li Bajić prihvatiti ili odbiti sastanak s premijerkom, nismo uspjeli doznati jer je na putu, a u njegovu Uredu poručuju da ne mogu govoriti uime glavnog državnog odvjetnika.

Tvrdnju o suodgovornosti J. Kosor za predaju Ine Mađarima odvjetnik Nobilo argumentira nizom podataka koje je razvrstao u “osam činjenica”.

>> "Ovu Vladu nije uspio zaustaviti Ivo Sanader pa neće ni Nobilo"

Na prvom mjestu ističe da je Kosor, kao članica Predsjedništva HDZ-a, i to nakon što je bila upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasovala za prijenos upravljačkih prava nad Inom MOL-u. Isto je, dodaje Nobilo, učinila u odnosu na izdvajanje plinskog biznisa.

Drugo navodi da je Kosor u svojstvu potpredsjednice Vlade u više navrata na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljala o svakoj fazi pregovora između Vlade RH i MOL-a te s ostalim ministrima odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL.

Treće što ističe jest da je Kosor bila na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kada je taj Fond prodao svojih sedam posto dionica Ine MOL-u. Na taj je način Hrvatska pala ispod 51 posto vlasništva dionica Ine. Bez toga pada udjela vlasništva ne bi ni došlo do pregovora o upravljačkim pravima u Ini. Nobilo to nije naveo u pismu Bajiću, no njegov klijent Polančec pred više je osoba rekao da mu je Kosor priznala da ju je Sanader natjerao da uredi da se braniteljske dionice prodaju MOL-u.

Četvrti argument koji Nobilo ističe glasi da je Kosor po posebnoj odluci bivšeg premijera Ive Sanadera bila u timu Vlade RH (tim su još sačinjavali ministri Marina Dropulić, Ivan Šuker te Damir Polančec) koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade i MOL-a do najsitnijeg detalja. Tek kada je komisija odobrila te ugovore, oni su išli na glasovanje u Vladu RH.

Kao peti argument navodi da je u završnoj fazi pregovora Kosor osobno sudjelovala u pregovorima s predstavnicima MOL-a.

Pod šesto ističe da je Kosor kao potpredsjednica Vlade glasovala za završni tekst ugovora s MOL-om i to nakon prethodne detaljne prezentacije koju je upriličio Polančec.

Sedma činjenica na koju se Nobilo osvrće kaže da je Kosor ovlastila Polančeca da potpiše ugovore s MOL-om koje danas želi osporiti.

Posljednja, osma stavka u pismu glavnom državnom odvjetniku kaže da je, nakon što je Kosor postala predsjednica Vlade, osobno vodila sastanke na kojima se odlučivalo u uvjetima preuzimanja tvrtke Prirodni plin d.o.o. te o rokovima u kojima bi se ta transakcija morala izvršiti i ni jednom nije osporila eventualno izvršenje preuzetih obveza. Da je išta u tada potpisanim ugovorima, navodi se u pismu, bilo štetno ili sporno, ne bi nastavljala pregovore o uvjetima ispunjenja preuzetih obveza, već bi tražila raskid ugovora. Dapače, osobno je predsjedala nastavnim sastancima s MOL-om na tu temu te poduprla aneks glavnog ugovora o plinskom poslovanju koji je odobrila Vlada kojoj je bila na čelu.

Tvrdeći to, Nobilo zaključuje da zbog svih činjenica Bajić treba odbiti sastanak koji mu je premijerka predložila.

Komentara 618

OB
-obrisani-
15:29 30.06.2011.

Remetinački raj za vladu i Jacu ......

OB
-obrisani-
17:43 30.06.2011.

tužitelja podržavaju srbi i jugoslaveni

OB
-obrisani-
14:16 30.06.2011.

Jacu đe i Ivu u ime pravde i Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije