Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nobilo: J. Kosor sudjelovala je osobno u pregovorima s MOL-om

Nobilo zaključuje da zbog svih činjenica Bajić treba odbiti sastanak koji mu je premijerka predložila.
30. lipnja 2011. u 13:52 618 komentara 2 prikaza
nobilo (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

Premijerka Jadranka Kosor u slučaju prijenosa upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u mora biti svjedok, ako ne i osumnjičenik, i zato se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nipošto ne bi trebao s njom sastati. Tako glasi osnovna poruka pisma što ga je Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, poslao glavnom tužitelju Bajiću. Nobilo upozorava da bi Bajićev sastanak s premijerkom bio u oštroj suprotnosti s interesima kaznenog postupka i značio bi narušavanje principa prava na pravično suđenje u predmetu u kojemu se bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči da je primio mito za predaju upravljačkih prava nad Inom MOL-u, šefa MOL-a Zsolta Hernadija da je dao mito, a Polančeca da je bio pomagač u kaznenom djelu.

Hoće li Bajić prihvatiti ili odbiti sastanak s premijerkom, nismo uspjeli doznati jer je na putu, a u njegovu Uredu poručuju da ne mogu govoriti uime glavnog državnog odvjetnika.

Tvrdnju o suodgovornosti J. Kosor za predaju Ine Mađarima odvjetnik Nobilo argumentira nizom podataka koje je razvrstao u “osam činjenica”.

>> "Ovu Vladu nije uspio zaustaviti Ivo Sanader pa neće ni Nobilo"

Na prvom mjestu ističe da je Kosor, kao članica Predsjedništva HDZ-a, i to nakon što je bila upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasovala za prijenos upravljačkih prava nad Inom MOL-u. Isto je, dodaje Nobilo, učinila u odnosu na izdvajanje plinskog biznisa.

Drugo navodi da je Kosor u svojstvu potpredsjednice Vlade u više navrata na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljala o svakoj fazi pregovora između Vlade RH i MOL-a te s ostalim ministrima odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL.

Treće što ističe jest da je Kosor bila na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kada je taj Fond prodao svojih sedam posto dionica Ine MOL-u. Na taj je način Hrvatska pala ispod 51 posto vlasništva dionica Ine. Bez toga pada udjela vlasništva ne bi ni došlo do pregovora o upravljačkim pravima u Ini. Nobilo to nije naveo u pismu Bajiću, no njegov klijent Polančec pred više je osoba rekao da mu je Kosor priznala da ju je Sanader natjerao da uredi da se braniteljske dionice prodaju MOL-u.

Četvrti argument koji Nobilo ističe glasi da je Kosor po posebnoj odluci bivšeg premijera Ive Sanadera bila u timu Vlade RH (tim su još sačinjavali ministri Marina Dropulić, Ivan Šuker te Damir Polančec) koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade i MOL-a do najsitnijeg detalja. Tek kada je komisija odobrila te ugovore, oni su išli na glasovanje u Vladu RH.

Kao peti argument navodi da je u završnoj fazi pregovora Kosor osobno sudjelovala u pregovorima s predstavnicima MOL-a.

Pod šesto ističe da je Kosor kao potpredsjednica Vlade glasovala za završni tekst ugovora s MOL-om i to nakon prethodne detaljne prezentacije koju je upriličio Polančec.

Sedma činjenica na koju se Nobilo osvrće kaže da je Kosor ovlastila Polančeca da potpiše ugovore s MOL-om koje danas želi osporiti.

Posljednja, osma stavka u pismu glavnom državnom odvjetniku kaže da je, nakon što je Kosor postala predsjednica Vlade, osobno vodila sastanke na kojima se odlučivalo u uvjetima preuzimanja tvrtke Prirodni plin d.o.o. te o rokovima u kojima bi se ta transakcija morala izvršiti i ni jednom nije osporila eventualno izvršenje preuzetih obveza. Da je išta u tada potpisanim ugovorima, navodi se u pismu, bilo štetno ili sporno, ne bi nastavljala pregovore o uvjetima ispunjenja preuzetih obveza, već bi tražila raskid ugovora. Dapače, osobno je predsjedala nastavnim sastancima s MOL-om na tu temu te poduprla aneks glavnog ugovora o plinskom poslovanju koji je odobrila Vlada kojoj je bila na čelu.

Tvrdeći to, Nobilo zaključuje da zbog svih činjenica Bajić treba odbiti sastanak koji mu je premijerka predložila.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima