Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nobelova nagrada zasluženo pripada i Darwinu i Gatesu

Bill Gates
REUTERS
02.10.2009.
u 18:49

Bude li malarija ikad iskorijenjena, bit će to Nobel za mir. Iskorijeniti bolest je sjajno, ali to nije mir, ilustriraju predlagači.

Kategorije Nobelove nagrade, ustanovljene daleke 1895. godine, nisu ni prije, a pogotovo danas ne odgovaraju suvremenoj znanosti i ljudskim djelatnostima te zato mnogi zaslužnici nikada nisu dobili tu čast.

Primjera je mnogo, od autora teorije evolucije prirodnim odabirom Charlesa Darwina do Billa i Melinde Gates, čija je zaklada već toliko zaslužna za poboljšanje zdravlja siromašnih da je to vrijedno Nobela. Zaključak je to desetero uglednih svjetskih znanstvenika koji su uputili otvoreno pismo odboru za Nobelovu zakladu, poduprti časopisom The Scientist.

Oni upozoravaju da su Nobelove nagrade u prirodnim znanostima samo za fiziku, kemiju i medicinu (ostale su za književnost, doprinos svjetskom miru i od 1968. za ekonomiju) preuzak okvir i predlažu kategorije za psihologiju, evolucijsku biologiju, javno zdravstvo, znanost o okolišu, botaniku i ekologiju.

Zasluženog Nobela, primjerice, nikad nije dobio ni sir Richard Doll, koji je otkrio uzročnu vezu pušenja i raka pluća. Predlagatelji se zalažu i za to da nagradu u znanosti mogu dobiti i institucije, kao što je to kod Nobela za mir.

Među potpisnicima je i sir Tim Hunt, dobitnik Nobela za medicinu 2001. godine, a barem još trojica od njih deset dobili bi Nobela kad bi se prihvatile kategorije koje predlažu: botaničar Peter Raven, evolucionist E. O. Wilson te istraživač primata Frans de Waal.

Zagovornici novih pravila negoduju što su za neka zapravo znanstvena dostignuća dodjeljivane Nobelove nagrade za mir, kao u slučaju Ala Gorea, koji je upozoravao na opasnost od klimatskih promjena, ili zdravstvene organizacije Liječnici bez granica. “Bude li malarija ikad iskorijenjena, to bi moglo biti nagrađeno samo Nobelom za mir. Sjajno je iskorijeniti bolest, ali to nije svjetski mir”, ilustriraju potpisnici.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
18:11 03.10.2009.

Koji je to jezik \" GATESU\" ???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije