Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVORAC IVF-a

Nobelova nagrada za medicinu tvorcu umjetne oplodnje

medicinski nobelovac
Reuters
04.10.2010.
u 11:51

Robert G. Edwards, koji je s pokojnim Patrickom Steptoeom pedesetih osmislio IVF (in vitro fertilization) i time milijunima inače neplodnih parova omogućio roditeljstvo, laureat je Nobelove nagrade za medicinu 2010.

Britanski znanstvenici Robert G. Edwards i Patrick Steptoe (Steptoe je umro 1988.) razvili su tehniku umjetne oplodnje kojom se jajne stanice oplođuju izvan tijela i onda usađuju u matericu. Za to dostignuće švedska Kraljevska akademija znanosti odlučila je Edwardsu dodijeliti Nobelovu nagradu za medicinu za 2010., koja uz naslov nobelovca nosi i novčanu nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (malo više od milijun eura).

Izbor Edwardsa nije nikakvo iznenađenje jer se već danima nagađalo o kandidatima za ovogodišnjeg Nobela za medicinu, a Edwardsu je davano najviše izgleda, mnogo više od drugog spominjanog kandidata Shinye Yamanake sa sveučilišta u Kyotu, koji je otkrio način na koji se obične stanice kože pretvaraju u matične stanice.

Komentara 4

SN
snopy
20:12 04.10.2010.

kolko ja znam nagrada je 1.milion us.dolara...a ne €..

RI
Riznica
21:22 04.10.2010.

Moze li neko da objasni, zasto je toliko crkva bila protiv ovoga covijeka, Dali to oni ne priznaju medicinu ?????????

Avatar kos
kos
13:38 05.10.2010.

Ja bi nagradio onog tko je izmislio umijetno-gmjijivo jer da nije svi bi pocrkali od gladi,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije