Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada za mir

Nobelova nagrada Organizaciji za zabranu kemijskog oružja!

Ahmet Uzumcu
Reuters/Pixsell
11.10.2013.
u 11:04

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja, izvijestili su iz odbora koji dodjeljuje nagradu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), izvijestili su iz odbora koji dodjeljuje nagradu.

Odbor Nobelove nagrade izvijestio je da su toj organizaciji dodijelili nagradu zbog svojih nastojanja da se eliminira kemijsko naoružanje. Ženevskom konvencijom iz 1925. godine zabranjena je uporaba, a konvencijom iz 1992. i 1993. godine proizvodnja i skladištenje takvog oružja.

Od tada je OPCW kroz inspekcije, uništavanje i na druge načine, radila na implementaciji te konvencije koju je do danas potpisalo 189 država. Iz Odbora pišu kako su konvencije i rad OPCW-a doveli do toga da se korištenje kemijskog oružja smatra tabuom pod međunarodnim pravom.

Ističu kako su nedavni događaji u Siriji, gdje je ponovno korišteno kemijsko oružje, pokazali da treba pojačati napore da se ono uništi. Neke države još uvijek nisu članice OPCW-a, a neke nisu poštovale rok koji je bio u travnju 2012. godine do kada su trebali uništiti svoje kemijsko oružje. "To se posebno odnosi na SAD i Rusiju", izvijestili su iz Odbora.

>>Kanađanka Alice Munro dobila Nobelovu nagradu za književnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije