Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEW YORK

Njujorški guverner Andrew Cuomo pobijedio na primarnim izborima suparnicu Cynthiju Nixon

Andrew Cuomo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.09.2018.
u 08:26

Zanimljivo je kako su se i poznati podijelili preko društvenih mreža: reperica Nicki Minaj podržala je Cuomoa, a svoju kolegicu iz serijala i filmova 'Seks I grad' zdušno je bodrila Sarah Jessica Parker.

Temperatura u New Yorku u četvrtak je bila uzavrela, unatoč povremenim pljuskovima: u primarnim izborima svoj su konačan obračun imala dva demokratska kandidata za guvernersku fotelju – aktualni guverner Andrew Cuomo i njegova suparnica, poznata glumica i aktivistica Cynthia Nixon.

Makar je odigrao najtežu bitku od 2010. za treći guvenerski mandat ipak je pobijedio Cuomo s 64,4 posto prema 33,9 posto glasova za Nixonicu, a njihovo nadmetanje preraslo je na višu razinu unutar iste stranke: etablirani, imućni guverner sklon korporacijama i moćnicima kontra društveno osjetljive i progresivne aktivistice, žestoke u kritikama prema Trumpu, njegovoj administraciji i svim ostalim uhljebima. 

- Možda je borba za demokratskog predstavnika za guvernera New Yorka gotova, ali se nastavlja glavna bitka za dušu i reformu Demokratske partije. Prije nego ponovo dobijemo domovinu natrag, prvo moramo dobiti partiju – strastveno je poručila Cynthia Nixon biračima, još uvijek ogorčena što joj je dojučerašnji protivnik na izborima – guverner Cuomo sa svojim suradnicima pokušao podmetnuti da je antisemit. Iako ga je ona tijekom kampanje često javno napadala da je lažljivac i korumpiran, otkrila je da je zbog tog 'židovskog pitanja' oklevetana i patila njezina obitelj.

Zanimljivo je kako su se i poznati podijelili preko društvenih mreža: reperica Nicki Minaj podržala je Cuomoa, a svoju kolegicu iz serijala i filmova 'Seks I grad' zdušno je bodrila Sarah Jessica Parker. No, u startu je Andrew Cuomo, koji je izborni dan proveo u miru i tišini u krugu obitelji u Albanyju, imao više šanse od Nixonice: iz 'kase hitne pomoci' izvukao je 16 milijuna dolara koje je ulupao u kampanju, ne štedeći oglasnog prostora, dok je njegova suparnica skupila jedva 2,5 milijuna dolara, mahom od malih donatora, putem društvenih mreža i dijelom od slavnih kolega. 

- Kao guverner vjerujem da je obaveza grada New Yorka i njegovih građana da ustanu protiv svih promjena u Washingtonu, jer su one potpuno oprečne našim vjerovanjima i onome što su zapravo Njujorčani. Upravo ti koji dijele dolaze iz Washingtona, što je pogubno poput karcinoma za naš narod – rekao je na dan izbora guverner Cuomo, koji će se sada morati suočiti s republikanskim predstavnikom Marcom Molinarom

Komentara 3

DU
Deleted user
09:03 14.09.2018.

Za Hrvatsku su jako važni izbori u New Yorku. I to su udarne vanjskopolitičke vijesti VL-a?

DU
Deleted user
09:17 14.09.2018.

Ovo je vijest od prve vaznosi za Hrvatsku i Hrvate. Nas ne zanima zasto je preko 300 000 Hrvata pobjeglo trbuhom za kruhom u Irsku, Nemacku i drugdje po svijetu, zasto je politicka stranka na vlasti organizovala opcu kradju drzave, zasto je Agrokor na koljenima, zasto se kroji crna sudbina Uljaniku, zasto traze jest po kantama za smece, zasto nasi sunarodnjaci umiru jer nemaju novaca da se lijece ili drva da se griju u zimi, itd... Medjutim zanima ih rezultati iz Holiwodskih smicalica koje se odvijaju u New Yorku?

LU
lunar777
10:11 14.09.2018.

Progresivna aktivistica..zvuči baš poznato. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije