Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemački ZDF: Stoiber vršio pritisak na Hrvatsku zbog Hypo banke

Stoiber Sanader
Vanja Zubčić
13.01.2010.
u 14:06

Njemačka televizijska postaja ZDF postavila je tezu da je Edmund Stoiber, bivši predsjednik bavarske vlade, zbog Hypo banke s drugim utjecajnim političarima vršio pritisak na Hrvatsku zbog njezina ulaska u Europsku uniju

Njemačka televizijska postaja ZDF u utorak navečer u svojoj emisiji "Frontal 21" prikazala je prilog o aferi prodaje koruške Hypo Alpe Adria banke bavarskoj banci Bayern LB.

Najnoviji bankarski skandal, koji je  njemačke porezne obveznike dosad stajao više od 3,7 milijardi eura, povezuje se i sa Edmundom Stoiberom (CSU), bivšim predsjednikom bavarske vlade, koji je dosad sa sebe skidao svaku političku odgovornost u vezi s tim slučajem. Tezu da je Stoiber zbog Hypo banke s drugim utjecajnim političarima vršio pritisak na Hrvatsku zbog njezina ulaska u Europsku uniju, u prilogu je potvrdio i zagrebački politolog dr. Nenad Zakošek  koji je govorio i o agresivnoj bankarskoj strategiji te koruške banke koja je provođena u Hrvatskoj.
Ta strategija, kao što je istaknuto u prilogu, bila je vidljiva i u rizičnim ulaganjima u nautički turizam te u gradnju i obnovu turističkih kapaciteta na hrvatskoj strani Jadrana.

Da se u svibnju 2007.godine Stoieber zauzimao  više nego što je to dosad bilo poznato za prodaju Hypo banke bavarskoj banci Bayern LB za 1,6 milijardu eura, govori se i u ZDF-ovu  prilogu koji spominje i veto Hrvatske narodne banke na tu transakciju.
Kao potvrda Stoiberove uloge u tom slučaju spominje se i njegov posjet tadašnjemu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kada je Stoiber tražio otklanjanje svih problema oko Bayern LB-ova preuzimanja Hypo banke.

Stoiber je kazao da je Hrvatskoj narodnoj banci odaslao jasne signale da bi, ako bi kupoprodajni ugovor propao, to moglo pokvariti dobre bavarsko-hrvatske odnose. ZDF objavljuje te Stoiberove riječi izrečene u intervjuu koji je bavarski premijer dao HTV-u u kolovozu 2007., gdje on izjavljuje da se zbog strateških interesa Bayern LB-a u jugoistočnoj Europi zalagao za kupoprodaju austrijske banke.

ZDF-ov prilog je također prenio i stajališta guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji se 2007. protivio sklapanju kupoprodajnog ugovora i Bayern LB-ovu preuzimanju većinskog udjela u Hypo banci. Rohatinski je ponovio da je Stoiber vršio pritisak na HNB.

Da njemački istražitelji neće vjerovati samo na riječ svojih političara sa čelu s Edmundom Stoiberom koji je, prema objavljenom prilogu, i na prošlotjednoj zatvorenoj sjednici vodstva CSU izrazio žaljenje zbog financijske štete koju je zbog propasti Hypo banke pretrpio Bayern LB, da se zaključiti i po najavama novog predsjednika bavarske vlade i predsjednika CSU Horsta Seehofera. On poručuje da će se ići do kraja u razjašnjenju debakla u kojem su izgubljene milijarde eura i financijske propasti Hypo banke kojom je prouzročena šteta od gotovo četiri milijarde eura.

Zbog svega toga je bavarski parlament već odobrio osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju Hypo banke, koju je Bayern LB prije nekoliko tjedana prodao natrag Koruškoj po simboličnoj cijeni od jednog eura.

Unatoč velikoj financijskoj šteti, koju će namiriti njemački porezni obveznici, nadležni njemački organi i u ovom slučaju postupaju veoma oprezno. Iako je sve u fazi istrage, nema neosnovanih optuživanja ili donošenja ishitrenih odluka. Pogotovu ne kao u Hrvatskoj gdje se nakon optužbi i spektakularnih pritvaranja, kao u slučaju Maestro, neke nevine ljude potom oslobodi.

Komentara 21

SO
socius
10:17 31.01.2010.

Sve je to skupa jedna velika mafija na čelu sa UN-om i NATO paktom. Svaka čast novinarki iz Austrije! Što dalje odmičemo u vremenu, njene tvrdnje o uroti protiv naroda bliže se istini.

DO
doklerbo
16:04 13.01.2010.

33kamocemo, Na svakom tvom komentaru Ti zaista moras nekog vrijedati,napadati i vuci ga za jezik!!!!Vidim da volis vuci pa reci mi kako te navukao londonac i marokanac,oni to javno priznaju da si ih ostavio na cjedilu!!!Pa priznaj sam,pola Ti se oprasta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MA
maraton
15:28 13.01.2010.

EU@JANEZ-u tebi je davno presuđeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije