Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thomas Mertens

Njemački virolog: Covid će ostati s nama generacijama, ali više nije pandemija

Zbogom COVID potvrdama i zaštitnim maskama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
28.10.2022.
u 17:56

On smatra kako covid više nije pandemija, jer "težina bolesti nije dio definicije pandemije".

Covid-19 sada je endemska virusna infekcija s kojom ćemo živjeti generacijama, smatra čelnik njemačkog Stalnog odbora za cijepljenje Thomas Mertens.

U intervjuu za bavarsku televiziju, Mertens je podsjetio na činjenicu da je većina Nijemaca bila zaražena, cijepljena, ili oboje. "Onda je pitanje jesmo li još uvijek u pandemiji ili ne" zaključio je, napomenuvši da je to pitanje možda važnije u psihološkom nego u znanstvenom smislu, prenosi Fenix magazin.

"Može se reći da je u međuvremenu postala endemska virusna infekcija, koja će s nama ostati generacijama" kaže Mertens, dodajući kako i dalje imamo dužnost zaštititi one koji su u opasnosti od obolijevanja cijepljenjem i nošenjem maski.

Objasnio je da pandemiju proglašavamo kada globalno nepoznati uzročnik, s kojim ljudi nemaju imunološkog iskustva, prodre u stanovništvo, dok se bolest smatra endemskom ako je trajno prisutna u regiji s približno konstantnim brojem oboljelih. On smatra kako covid više nije pandemija, jer "težina bolesti nije dio definicije pandemije".

No glasnogovornica njemačkog Ministarstva zdravstva u petak je poručila kako se ništa ne mijenja. "Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pojavu koronavirusa 2020. pandemijom, i samo WHO može revidirati tu procjenu" izjavila je.

VIDEO: Obišli smo grobove velikana: Mnogi i dalje iza rešetaka, kraj Bandićevog humka pojavio se zanimljiv natpis

 

Komentara 4

KO
Kolibri
20:36 29.10.2022.

Nikad nije niti bio pandemija. Ali je zato jedna od vecih svjetskih prijevara.

VI
vidum
18:09 28.10.2022.

Zlatnim slovima će ostati upisano da su zahvaljujući njemu, Plenković i HDZ dobili izbore. Predlažem gradnju primjerenog spomenika domoljubnom virusu.

ĆA
ĆanotaKrljo
18:29 28.10.2022.

Da ... sve ok ! Ali , šta će sad ovi što su se cijepili ? Hoće li nastaviti i dalje s cjepljenjem ili će se vratiti u naše društvo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije