Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL

Njemački teolozi traže ukidanje celibata i zaređivanje žena

crkva
AFP
04.02.2011.
u 20:06

Prošle je godine iz redova njemačke Katoličke crkve istupio rekordan broj vjernika, piše u otvorenom pismu 144 teologa

Vodeći njemački katolički teolozi, njih 144, zatražili su temeljite reforme unutar njemačke Katoličke crkve koje bi, između ostalog, rezultirale ukidanjem celibata i dopuštanjem ženskog svećenstva, javljaju njemački mediji.
Prošle je godine je redova njemačke Katoličke crkve istupio rekordan broj vjernika, piše u otvorenom pismu pod nazivom "Crkva 2011. - Prijeko potrebna promjena", koje je dosad potpisalo 144 od oko 400 teologa koliko ih predaje na njemačkim sveučilištima. Stoga, kako se dalje navodi, "2011. mora biti godina promjena za Crkvu".

U pismu se, aludirajući na brojne skandale zbog zlostavljanja štićenika od predstavnika Crkve, navodi da iza Crkve stoji "jedna teška godina", ali da "iza oluje ne bi smjelo slijediti zatišje".

"Crkva mora pravilno interpretirati ove signale i sama izići iz okoštalih struktura kako bi stekla novu životnu snagu i uvjerljivost", piše u pismu.

Teolozi od Crkve traže otvoreniji pristup vjernicima i odustajanje od dosadašnjih strogih normi.

"Samodopadna moralna rigoroznost Crkvi ne stoji dobro", piše u pismu te se nastavlja da "Crkva ne može propovijedati pomirenje s Bogom bez da sama stvori uvjete pomirenja s onima koje je ugrozila: bilo kroz nasilje, kroz uskraćivanja prava ili kroz pretvaranja biblijske poruke mira u jedan rigorozni moral bez milosti".
Ključne riječi

Komentara 61

BE
beitsche
10:06 05.02.2011.

hmmmm......a kaj se ti usranec jen komunisticki rivljes tam di ti nije mjesto

OB
-obrisani-
00:39 07.02.2011.

E i ovdje bi dobro došao exorcista!

GA
gadovi
20:26 04.02.2011.

bravo njemački biskupi napokon malo svježine i friškog zraka u ustajaloj žabokrečini materijalnog, intelektualnog i sexualnog licemjerja ove crkve kojoj smo svjedoci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije