Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prolaze obuku

Njemački psi nanjušili Covid-19 s 94 posto preciznosti

Zaigrani psi
Milan Sabic/PIXSELL
04.02.2021.
u 09:37

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru

Njemačka veterinarska klinika izdresirala je pse koji u ljudskoj slini nanjuše novi koronavirus s 94 posto točnosti. Psi su naučeni nanjušiti "miris korone" koji potječe iz stanica zaraženih osoba, kaže Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga. Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

"Proveli smo istraživanje u kojemu su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na covid i možemo reći da je po našem istraživanju vjerojatnost 94 posto da mogu nanjušiti oboljele", kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

"Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s covidom i one sa simptomima covida", dodaje on.

Stephan Weil, premijer Donje Saske u kojoj je Hanover glavni grad, kaže kako je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvedivosti prije nego što se pse stavi u u upotrebu u svakodnevnom životu, primjerice za publiku na koncertima. "Moramo testirati na odabranim događajima", kazao je Weil. U Finskoj psi istrenirani da nanjuše covid počeli su njuškati putnike u zračnoj luci Helsinki-Vantaa prošlog rujna u okviru pilot projekta uz uobičajene metode testiranja u zračnim lukama.

I čilenska međunarodna zračna luka Santiago također koristi pse - detektore.

Ključne riječi

Komentara 5

AA
aabbcc
12:24 04.02.2021.

Kako je krenulo vise ce mo vjerovati njemačkim kerovima nego njihovim strucnjacima za koronu.

DM
danica.macanga
13:56 04.02.2021.

Od ukupno više desetaka tisuća pasa, pretpostavljam da ih je toliko u Hannoveru, dva su psa, belgijski ovčar i koker španijel koji se školuju za oružane snage na Veterinarskom fakultetu. Psi traže svoj čopor i mogu se naučiti disciplini, urednosti. Ako vlasnik ili učitelj nema kulturu, kako će naučiti psa urednosti. Svakodnevno vidimo gadarije pokraj ograda i na travnjaku, sramota.

SI
sisavac
10:48 04.02.2021.

njemački psi... poljski ne mogu? austrijski? bosanski? španjolski? mješanci ili rasni, koji su bolji, a koji lošiji, koji imaju rasne genetske bolesti koje vuku... super, nakon njemačkih auta sad imamo i njemačke pse... niti jedna njemačka pasmina pasa mi se osobno ne dopada. eto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije