Naslovnica Vijesti Svijet

Njemački predsjednik Wulff podnio ostavku zbog zloporabe položaja

Wulff je kazao da je razvoj situacije u posljednjih nekoliko tjedana pokazao da je povjerenje građana u njega smanjeno i da zbog toga nije više u mogućnosti obavljati posao predsjednika Njemačke
17. veljače 2012. u 10:55 100 komentara 60 prikaza
predsjednik Njemačke Christian Wulff  (1)
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonski je danas u razgovoru s talijanskim premijerom Marijom Montijem odgodila svoj današnji dolazak u Rim zbog političke situacije u Njemačkoj. Merkel se u 12 sati trebala sastati s Montijem u palači Chigi, sjedištu vlade, a zatim u Quirinalu s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom.

Posjet je odgođen jer je predsjednik Njemačke Christian Wulff pod istragom, zbog čega je, kako se i pretpostavljalo, podnio ostavku i to u televizijskom obraćanju građanima kojima je poručio da trebaju predsjednika koji se može cijeli posvetiti nacionalnim i internacionalnim izazovima. Wulff je dodao da je razvoj situacije u posljednjih nekoliko tjedana pokazao da je povjerenje građana u njega smanjeno i da zbog toga nije više u mogućnosti obavljati posao predsjednika Njemačke.

Kancelarka Angela Merkel potvrdila je da će se pokušati dogovoriti s najjačom opozicijskom strankom tko će biti novi njemački predsjednik nakon što je Wulff podnio ostavku. Merkel, koja je i predložila Wulffa za predsjednika 2010. godine, javlja AP, izrazila je duboko žaljenje zbog njegove ostavke koja joj nimalo ne olakšava posao dok se ona kao njemačka kancelarka bori s dužničkom krizom eurozone.

Tužiteljstvo u Hannoveru je ranije najavilo da će zatražiti ukidanje imuniteta predsjedniku Wulffu zbog istrage koja se vodi protiv njega pod mogućom optužbom zloporabe položaja.

Wulff, dok je bio guvernerom Landa Niedersachsen, posudio je 500 tisuća eura od prijatelja poduzetnika s povoljnom kamatom od 4 posto. Kap preko čaše prelila je vijest o boravku Wulffa na otoku Sylt u hotelu u kojem je jedna noć 258 eura, a njegov je boravak također platio prijatelj poduzetnik.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

  • tomvuk:

    Jednog dana to ce biti i kod nas. Pa tek smo 20-ak godina u democraciji. Prvo se narod treba malo promjeniti, onda svi mediji, pa politicari i sve to treba vremena.

  • aabbcc:

    . Ma nije to moguce, samo lazu, jer to nema na zapadu..Mora da se puno druzio sa nasim (ne) radnicima Balkancima pa ga iskvarili ko Sanadera !

  • -obrisani-:

    I kakve veze to sad ima sa lijevicom ili denicom.... Citam ono sto me zanima... ti citaj Bild... haha ..