Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašavanje eurozone

Njemački parlamentarci podržali Merkel; pomoći će Grčkoj

bundestag (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.09.2011.
u 12:25

Odgođen sudnji dan za euro: Nijemci “za” jačanje fonda za spašavanje posrnulih zemalja

Eurozona ponovno ima šanse da izbjegne kaotičan raspad nakon što je kancelarka Angela Merkel uspjela u Bundestagu dobiti golemu većinu od 523 glasa za ratifikaciju novog, snažnijeg Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Ankete su uoči glasovanja govorile da 75 posto građana Njemačke ne podržava novi EFSF, a kancelarka Merkel nije toliko strahovala od mogućnosti da u Bundestagu ne dobije većinu koliko od mogućnosti da ne dobije apsolutnu, tzv. kancelarsku većinu.

Treba prihvatiti EFSF 2.5

Ipak ju je dobila i upisala pobjedu koja će ojačati njezinu poziciju. Na tržištima se osjetilo olakšanje jer bi pad ratifikacije u Bundestagu doveo do scenarija sudnjeg dana.

Ali u prvim komentarima nakon glasanja analitičari su već počeli podsjećati da ratifikacija novog EFSF-a, dogovorenog još krajem srpnja na summitu u Bruxellesu, već sada nije dovoljna da zaustavi širenje krize i nepovjerenja po cijeloj eurozoni.

“Njemačko prihvaćanje verzije EFSF 2 je irelevantno. Ono što je bitno jest da Njemačka prihvati EFSF 2.5, a nema naznaka o tome”, komentirao je James Mackintosh, investicijski urednik Financial Timesa. Kriza je prilično poodmakla od kraja srpnja kad je ovaj EFSF, koji je sada ratificiran u Njemačkoj, dogovoren. Kako se kriza razvila, razvile su se i ideje da EFSF mora biti puno veći da bi imao moć. Bundestag je prihvatio prijedlog da taj fond naraste na 440 milijardi eura, ali prošli vikend MMF i ministri financija EU razgovarali su o tome da bi EFSF trebalo pojačati na 3000 milijardi eura, dakle gotovo sedam puta više. Ako je toliko teško bilo postići konsenzus o povećanju na “neučinkovitih” 440 milijardi, kakva bi tek drama za njemačke političare bio prijedlog za povećanje fonda na gotovo sedam puta veći iznos?!

Glasanje o EFSF-u od 440 milijardi eura bilo je najdramatičniji trenutak u Bundestagu otkad Angela Merkel vodi Njemačku. Među 85 zastupnika koji su glasali protiv je i 15 koji inače podržavaju Vladu, ali ovo nisu mogli podržati.

Optužena za oklijevanje

Strahovalo se da će broj takvih zastupnika biti puno veći, ali očito je jako kancelarkino lobiranje slomilo otpor u vladajućoj koaliciji. Oporbeni socijaldemokrati i zeleni podržali su ratifikaciju, ali u raspravi su optužili kancelarku da produbljuje krizu svojim oklijevanjem i unutarnjim podjelama u koaliciji. Parlamentarni vođa kancelarkine koalicije Volker Klauder izjavio je da Nijemci ovim glasanjem u Bundestagu daju “važan doprinos našoj naciji, Europi, i stabilnosti eura”.

Ključne riječi

Komentara 109

OB
-obrisani-
13:51 29.09.2011.

grki bi bili najveci ludaci da pocnju sparat-oni imaju njemacku koja ih izdrzava-a za svoje iste nijemce-oni dobe ko nekad kmetovi, ono sta ostane grcima dobe njijemci preko harc4 ili tocnije socijala u njemackoj iznosi 365 eura mjesecno, a kod crvenih grka 690 eura-zivjeli svapske matematicarke ala merkel

BO
bomba
14:24 29.09.2011.

tetec99 Socijala u njemačkoj iznosi više kad pribrojiš kitiju za stan. To je samo za hranu. to znam jer je moj prijatelj u njemačkoj na socijali. A ovo što kažu Njemačka će pomoći Grčku nije istina da oni hoće dobroo grčkoj. Ova pomoć je u stvari pomoć i spas Njemačke jer u slučaju bankrota Grčke najviše bi osjetili Nijemci i povukli bi za sobom bogate države. Da bankrot neće biti poguban za Njemačku isti ti Nijemci bi grčku gurnuli u provaliju i došli u nju kao lešinari da ih očerupaju za male novce. Njemačka ovim paketom spašava sebe a ne grčku a Grke gura u još veći dug koji će doći na naplatu kasnije.

OB
-obrisani-
12:55 29.09.2011.

ako zakaze evro, zakazala je evropa i ode mast u propast, kako je to fino i slikovito rekao ministar spoljnih poslova poljske neki dan, evropa se klacka na ivici rata nesagledivih posledica.....znaci, nacisti jos uvek nisu spremni za ofanzivu i novi blizkrig.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije