Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JENS SPAHN

Njemački ministar zdravstva: Lockdown je bio previše drastičan, više ga neće biti

Jens Spahn
Foto: Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL
06.09.2020.
u 16:00

Trenutačno je situacija u Njemačkoj stabilna i nema naznaka nekog „drugog vala“. Na intenzivnoj njezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko liječenje. Broj mrtvih je već mjesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Ministar zdravstva Jens Spahn naglasio je da se u ožujku o virusu malo znalo, pa su zato i bile donesene drastične odluke. Drugim riječima, prema današnjim saznanjima lockdown nije bio nužan u takvom strogom obliku. A ta ministrova izjava znači da ga u Njemačkoj više neće biti čak ni ako u jesen broj zaraženih naglo poraste. 

Građani su naučili „kako se možemo zaštititi bez uvođenja tih mjera“, rekao je ministar Spahn. I istaknuo da su za zaštitu prije svega nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mjera.

On je pozvao Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj, jer se, kako je rekao, pokazalo da „određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u Njemačku".

No u strankama Unije, čiji je član i Jens Spahn, još uvijek vlada velika skepsa. I kancelarka Angela Merkel i bavarski premijer Markus Söderi dalje zahtijevaju što veći oprez i ograničenja. No Spahn je dobio i podršku, među ostalim od stranačkog kolege saskog premijera Michaela Kretschmera.

Mišljenja onih koje su drastične mjere u proljeće najteže pogodile su podijeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za riječ su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još uvijek bore za preživljavanje. No većina ih ima razumijevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno nitko nije mogao znati što je ispravno a što ne.

Nakon izbijanja pandemije u ožujku njemačka vlada je odmah uvela najstrože mjere jer se bojala nekontroliranog širenja virusa i fatalnih posljedica kao što su deseci tisuća mrtvih i kolaps zdravstvenog sustava, navodi Deutsche Well.

Praktički preko noći su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju živežne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. ožujka bili su zabranjeni ili u najboljem slučaju najstrože ograničeni posjeti u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba.

Trenutačno je situacija u Njemačkoj stabilna i nema naznaka nekog „drugog vala“. Na intenzivnoj njezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko liječenje. Broj mrtvih je već mjesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Ključne riječi

Komentara 13

ST
stefj
16:23 06.09.2020.

Svi idemo na Švedski model, jedino se forsiraju još maske. Čak se u nekim slučajevima maske pokazuju kontraproduktivne... Treba zaštititi bolnice i domove, a život pustiti da se normalno odvija. Bar relativno...

DU
Deleted user
17:26 06.09.2020.

Sljedeća borba nas zavjeraša je borba protiv totalno besmislenih maski.Sve što smo tražili je da nam vrate naše živote nazad.6 mjeseci trubim koliko je sve ovo bilo besmisleno.Ljudi se bude.Ne želimo novo nego staro normalno.Skoro sam zaboravio postali smo i ravnozemljaši,antivakseri..........

JU
jumbo2110
18:29 06.09.2020.

Unistili ste toliko zivota sa ovim i sad kao malo smo se zeznuli , idemo dalje nikome nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije