Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA PARLAMENTARNIH IZBORA

Njemački mediji: 'Tijesna pobjeda HDZ-a vjerojatno će u Hrvatskoj započeti fazu političke nestabilnosti'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
18.04.2024.
u 16:58

Njemački mediji navode da je HDZ po treći put zaredom pobijedio, ali da će za sastavljanje vlade trebati koalicijske partnere.

Brojni njemački mediji prenose ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Navode da je HDZ po treći put zaredom pobijedio, ali da će za sastavljanje vlade trebati koalicijske partnere.Welt navodi da "građanska stranka HDZ" ostaje najjača snaga. "Premijer Plenković vlada već gotovo osam godina. On je od tada izgubio 30 ministara zbog korupcijskih afera – izgleda da će se sad prihvatiti toga problema", piše Welt.

I minhenski Süddeutsche Zeitung konstatira da je "vladajuća stranka HDZ pobjednik", te da "unatoč optužbama za korupciju građanska stranka premijera Plenkovića" ostaje najjača. "Predsjednik države Milanović, koji je sa socijaldemokratima htio postati predsjednik vlade, izgubio je", naglašava SZ, prenosi Deutsche Welle.

Radio-postaja Deutschlandfunk analizira moguće posljedice ovakvog ishoda izbora: "Tijesna pobjeda HDZ-a vjerojatno će u ovoj državi članici EU-a započeti fazu političke nestabilnosti. Velike stranke će pokušavati uspostaviti saveze s drugim frakcijama iako su njihova politička stajališta daleko jedna od drugih", predmnijeva DLF.

Frankfurter Allgemeine Zeitung se osvrće na predizbornu kampanju u Hrvatskoj. "Za više napetosti u predizbornoj kampanji pobrinuo se Plenkovićev zagriženi protivnik, predsjednik Milanović. On je mjesec dana prije izbora iznenada najavio da želi postati premijer na čelu vlade pod vodstvom SDP-a. Taj je zahtjev obrazložio optužbama protiv HDZ-a za korupciju", podsjeća FAZ.

VEZANI ČLANCI:

Portal Merkur pretpostavlja da bi HDZ mogao sastaviti vladajuću koaliciju s "desnoradikalnim Domovinskim pokretom" prenoseći i izjavu bivše HDZ-ove predsjednice vlade Jadranke Kosor da si ona može zamisliti predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu kao dopredsjednika vlade.

GALERIJA Komunikologija analizira govor tijela lidera: 'Nasmijanim licima skrivale su se nervoza i zabrinutost'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
1/86
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar suludih10
suludih10
21:23 18.04.2024.

CUBE - Kojeg si Perkovca mislio? Bivšeg rukometnog izbornika ili nekog skroz trećeg?

Avatar CUBE
CUBE
17:06 18.04.2024.

I dosad smo imali fazu političke nestabilnosti, odmah po inauguraciji predsjedničke dužnosti, pa Lex Perkovac braćo Nemci zar zaboravljate ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije