Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birači kaznili kancelarku

Angela Merkel gubitnica, a populisti pobjednici pokrajinskih izbora

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.03.2016.
u 23:00

- Oni koji su birali nas, birali su kraj izbjegličke politike Angele Merkel - rekao je predstavnik AfD-a Alexandar Gauland.

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel gubitnice su lokalnih izbora održanih u tri njemačke savezne pokrajine, dok je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela veliki uspjeh ulaskom u sva tri lokalna parlamenta. - Oni koji su birali nas, birali su kraj izbjegličke politike Angele Merkel - rekao je predstavnik AfD-a Alexandar Gauland za javni servis ARD odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa iz kojih je postalo izvjesno da će AfD u Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj i Saskoj-Anhaltu, osvojiti više od deset, odnosno 20 posto glasova.

AfD, koji se posljednjih pola godine na krilima kritike kancelarkine izbjegličke politike uzdignuo iz političke beznačajnosti, u saveznim je pokrajinama Baden-Wuerttembergu i Saskoj-Anhalt sa 14,9 odnosno 24 posto glasova prestigao najbrojniju i najstariju Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD). Frauke Petry, predsjednica AfD-a zadovoljna je pobjedom i uvjerena da se njezina stranka nalazi na putu uspjeha i kada su u pitanju savezni parlamentarni izbori u rujnu sljedeće godine.  - Na ovim izborima smo vidjeli kako su se birači u velikoj mjeri okrenuli od velikih narodnih stranaka. Mi pripadamo širokom sloju građana - rekla je Petry odbacujući tvrdnje da je njezina stranka stranka ekstremnih slojeva društva.

"Demokratski centar je postao slabiji"

Predsjednik SPD-a i vicekancelar Sigmar Gabriel izrazio je žaljenje zbog velikih gubitaka njegove stranke, ali je istodobno ocijenio kako oni neće imati utjecaja na izbore na saveznoj razini. - Demokratski centar je postao slabiji. SPD će odlučno nastaviti borbu za politički centar u Njemačkoj - rekao je Gabriel. Pozvao je građane koji su za liberalne vrijednosti i zajedništvo da podrže SPD u toj borbi i zaključio kako uspjeh AfD-a "neće destabilizirati zemlju“. Prema prvim nepotpunim rezultatima, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg stranka Zeleni osvojila je 30,4 posto glasova i postala tamošnja najjača politička stranka. - Birači su ponovo napisali povijest u kojoj su Zelene učinili najjačom političkom snagom. U ovim rezultatima izbora vidim da sam dobio mandat za ponovno formiranje pokrajinske vlade i imenovanje premijera - glavni kandidat Zelenih Winfried Kretschmann, koji je i posljednjih pet godina, zahvaljujući koaliciji sa socijaldemokratima bio na čelu pokrajinske vlade.  Dosadašnji partner SPD-a je sa 12,7 posto glasova ostvario najslabiji rezultat u toj saveznoj pokrajini ikada.

No zasad je neizvjesno s kime bi Zeleni mogli ući u koaliciju. U Baden-Wuerttembergu su Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njezin kandidat Guido Wolf doživjeli težak poraz i osvojili tek 27 posto glasova, dok je ulazak u parlament u Stuttgartu pošao za rukom, osim AfD-u, i Liberlanoj stranci Njemačke (FDP). U susjednoj pokrajini Porajnje-Falačka je također neizvjesno tko će naslijediti dosadašnju socijaldemokratsko-zelenu koaliciju. SPD je na čelu s dosadašnjom pokrajinskom premijerkom Malu Dreyer ostao s 36 posto najjača stranka, ali zbog drastičnog gubitka Zelenih neće moći nastaviti dosadašnju koaliciju. U toj pokrajini je CDU s glavnom kandidatkinjom Juliom Kloeckner izgubio podršku 3,4 posto glasača i osvojio 31,8 posto glasova. U Saskoj-Anhaltu kršćanski demokrati dobili su 30 posto glasova, no zbog velikog pada dosadašnjeg koalicijskog partnera SPD-a, koji je osvojio samo deset posto,  ne zna se s kojim partnerima će CDU formirati vladu. U pokrajini, koja je na istoku Njemačke, desno-populistički AfD je osvojio 24 posto glasova te tako postao druga po najjača stranka. Stranka reformiranih komunista Die Linke osvojila je 15 posto glasova.

Zanimljivo je da su kandidati CDU-a u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka koji su se najviše distancirali od politike Angele Merkel izgubili na izborima. Pokrajinski izbori u ove tri savezne pokrajina prvi su veliki izbori nakon izbijanja izbjegličke krize u zemlji. 

Analitičari smatraju da je uspjeh AfD-a tipičan uspjeh stranke protesta te predviđaju da će se popularnost stranka smanjiti ako savezna vlada pozitivno riješi izazove izbjegličke krize. Mnogi stoga smatraju da je prerano uspjeh AfD-a projicirati i na parlamentarne izbore sljedeće godine. AfD je započeo kao stranka kritičara eura, ali se nakon unutarnjih previranja okrenuo udesno te se na samom početku izbjegličke krize priključio islamofobnom pokretu Pegida i prosvjedima protiv izbjeglica.

>> Politika Angele Merkel prema izbjeglicama na testu u tri savezne države

Komentara 39

DA
Darko22
21:31 13.03.2016.

Sanjam o danu kada će hrvatski novinari prestati pisati gluposti kao npr. da je Afd "krajnja desnica". A po čemu su to oni molim vas krajanja desnica ? Pričate gluposti, kao i inače, 0 profesionalnosti; mene bi bilo sram biti novinar u današnje vrijeme.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
23:59 13.03.2016.

Neznam za sličan primjer iz svijeta politike da se netko tako brzo stropoštao od zvijezda u političko blato kao Frau Merkel. Svojom suludom politikom vezanom uz migrante nanijela je ogromnu štetu Njemačkoj, ali i cijeloj Europi.

HA
harakiri
23:27 13.03.2016.

Pa i nisu je baš kaznili. CDU je svugdje dobio oko 30% što je s obzirom na Merkeličine katastrofalne odluke - puno previše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije