Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE SU KAZNE

Njemačke vlasti upozoravaju: Treba paziti ako ćete ove suvenire nositi s godišnjeg odmora

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
10.06.2022.
u 20:54

Jedan plod bi, primjerice, mogao sadržavati nekoliko desetaka stranih voćnih mušica ili ličinki koje se mogu dalje širiti

Navodno bezopasni suveniri poput biljaka, voća i sjemenki mogli bi Nijemcima zadati probleme na povratku s godišnjih odmora, a na to je upozorio i nadležni ured njemačke vlade.

– To nije uvijek dopušteno i može brzo postati skupo - priopćila je Služba za zaštitu bilja pri Regionalnom vijeću Gießena (RP), prenosi Fenix magazin

Kako bi izbjegli kazne i uništavanje biljaka, putnici bi se trebali točno informirati o propisima o uvozu. Propisi, naime, postoje kako bi se spriječio uvoz štetnika ili biljnih bolesti.

Jedan plod bi, primjerice, mogao sadržavati nekoliko desetaka stranih voćnih mušica ili ličinki koje se mogu dalje širiti. To bi moglo imati razorne posljedice za okoliš i poljoprivredu.

Za uvoz biljnih proizvoda iz zemalja izvan Europske unije potrebna je takozvana fitosanitarna potvrda iz zemlje podrijetla. Bez te potvrde putnici mogu biti kažnjeni. Ipak, ananas, kokos, datulje, durian i banane mogu se unijeti bez potvrde. 

– Suvenire za odmor, koji su često skupi, morate predati u zračnoj luci ili na granici ili ih uništiti - rekao je Alexander Grüner iz Ureda za zaštitu bilja RP. Također, postoji i naknada koja se mora izravno platiti. 

Služba za zaštitu bilja planira pojačane provjere u zračnoj luci Frankfurt tijekom sezone kako bi senzibilizirala putnike na problem.

VIDEO Turistkinja oduševljena "običajem" u Hrvatskoj: "Ne znam je li tako u velikim gradovima, ali ovo je divno."

Ključne riječi

Komentara 3

NE
neutrin0
22:24 10.06.2022.

Iz Hrvatske u Njemačku možeš prenjeti biljke kakve god želiš (dobro ne baš bilokakve, hehe). Uglavnom radi se o državama izvan EU, iz njih se ne smije unositi biljke, a ne kako pogrešno navodi članak odnosno slika autoputa na Lučkom.

LI
lietuva
21:14 10.06.2022.

Treba paziti ako ove suvenire BUDETE NOSILI s godišnjeg odmora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije