Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret u Berlinu
Povratak na članak

Njemačka zbog Kine predlaže mjere od kojih se ekonomski liberali ježe

Njemačka kancelarka Angela Merkel čelnica je najvećega europskoga gospodarstva koje uskoro namjerava promijeniti smjer razvoja i povećati ulogu države

Komentari 21

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:08 06.02.2019.

Sad kada njih kupuju kinezi treba kao veća uloga države! A dok su naše telekome, autoceste i naftnu industriju kupovale europske države i to baš te iste onda se to zove slobodno tržište i još uvode sankcije ako nemaju pristup.

VL
BA
batva
11:24 06.02.2019.

Toliko o globalizaciji.Toliko o ravnopravnom ekonomskom natjecanju.Šta će sada reći naši zagovornici globlizacije i ravnopravnom ekon.natjecanju.Te floskule su važile kad su ravnopravnije zemlje EU kupovale tvrtke u zemljama tranzicije i tako uništavale njihove ekonomije,A sad kad su njihovi interesi upitni više ništa ne važi.Globalizam je počeo pokazivati svoje pravo lice a to je tiha koilonizacija slabijih ekonomija i osiromašivanje naroda radi jeftine radne snage te dodjeljivanje poticaja da potlačeni ne pocrkaju od gladi.Toliko o liberalnoj demokraciji u EU.Naši političari će i dalje narodu prodavati floskule o jednakosti,demokraciji,globalizmu i pravo na rad u ravnopravnom ekonomskom natjecanju.

VL
Avatar nekakav
nekakav
10:02 06.02.2019.

globalizacija je završila, sad slijedi povratak u stari dobri protekcionizam. sve je bilo leejpo i dobro, korisno, dok se zapad širio u preuzimao istočne firme i tržište, ali kad se trend preokrenuo, nećemo se više igrati.

VL
Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
10:10 06.02.2019.

Krasno. Nakon što su svima držali lekcije o slobodnom tržištu i negativnom uplitanju države, promijenili su mišljenje.

VL
TO
Tomisl
11:37 06.02.2019.

Njemci su kod drugih i kod nas "uzeli" sve sto vrijedi. Kad njima drugi hoce "uzet" onda to nemoze ,"nadljudima" njemcima se polako uvlaci strah u kosti !!!

VL
ZA
Zapadnjak
10:38 06.02.2019.

Njemacka godinama nije stvorila tvrtku svjetske velicine (zbog preregulacije i previsokih poreza i doprinosa, sto je mladim tvrtkama tesko izdrzati, pogotovo u tehnoloskom sektoru koji zahtjeva ulaganja u R&D) - hm, idemo na to odgovoriti tako da sve najvece tvrtke u svim vaznim industrijama priglasimo strateskima i pocnemo dodatno poticati i tako dodatno skrsimo volju konkurenciji i eventualnoj konkurenciji... Ajde, jasno je da baterije postaju prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti, ali sve ostalo navedeno u clanku je cisti promasaj - mogli bi se nijemci za tridesetak godina pitati sto im se dogodilo i zasto vise nisu u top 5-10 zemalja s najvisim zivotnim standardom...

VL
Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:28 06.02.2019.

Jedini protekcionizam se može primijeniti u izvozu izvan EU i jedino i isključivo prema državama koje imaju iste takve mjere poput Kine, Vjetnama itd. Za sve ostalo ne smije biti nikakvih subvencija i tržište mora ostati slobodno.

VL
LU
lunar777
10:14 06.02.2019.

Krenu li tim putem neće biti dobro.

VL
MO
modovisisajteMaraschino
10:06 06.02.2019.

Kinezi su uspješni zato što su jako dobro prihvatili kapitalizam i snašli su se u tome. jeftina radna snaga, neograničene sirovine i tradicionalni smisao za trgovinu.. znači komunistička država je umjesto socijalističkog načina prihvatila kapitalistički, ne upliće se u biznis i otad su krenuli naprijed... s druge strane Europa živi u nekom neoliberalnom i socijalističkom snu gdje bi svi bili jednaki, vladalo bratstvo i jedinstvo, država se brinula o biznisu.... sve države koje su tako vodile politiku su propale....

VL
DU
Deleted user
11:44 06.02.2019.

Amerika uvijek ima jednu prednost nad nacionalnim državama a to je da oni cijene novac prije čovjeka.U USA ako se pojavi čovjek koji može napraviti novac njemu će i biti dozvoljeno da bude vlasnik, šef i amerikanci nemaju moralnih problema biti u inferiornom položaju ako čovjek doprinosi društvu i svima zarađuje novac.U nacionalnim državama rijetko dopuštaju takvo nešto počevši od običnih rukovodećih mjesta u firmama pa do vlasništva firmi itd...

VL
KO
koraknaprijed
10:15 06.02.2019.

I na kraju ce te sve unistiti, koliko god vi planiarli i gradili Bog i pririorda je jaca i rusi puno brze neho sto vi gradite.Zanomljivo je da to govore "zatucani" da osporavaju " pametni" i na kraju SVI VIDIMO I NISTA NE PODUZIMAMO!

VL
SD
sdpesticid
21:16 06.02.2019.

liberali opalili sami sebi šamarčinu ( iako se merkelica predstavlja drugačije )

VL
AA
aabbcc
13:58 06.02.2019.

To je jednostavno vise izvoziti iz Njemacke za Kinu a reciprocno robu uvoziti na Balkan, jer tamo narod ne voli da fabrike rade.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.