Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veće ovlasti vojsci

Njemačka vojska sada smije pucati i na svome tlu

nijemac
AFP/PIXSELL
18.08.2012.
u 17:40

Sud je odobrio primjenu oružja samo u slučaju da se zemlja suoči s napadom koji bi mogao dovesti do brojnih žrtava

Njemačka vojska ubuduće će, dođe li do izvanrednih okolnosti, na ulicama svoje zemlje moći koristiti oružje. Odlučio je to Ustavni sud koji je dodao da vojska za takve akcije može biti angažirana samo u slučaju da se Njemačka suoči s terorističkim ili bilo kakvim drugim napadom katastrofalnih razmjera koji bi mogao dovesti do brojnih ljudskih žrtava.

Odluku donosi Vlada

Korištenje oružja za kontrolu uličnih prosvjeda i dalje ostaje zabranjeno. Odluku o angažmanu vojske moći će donijeti isključivo vlada. Ovim se činom ukidaju ograničenja za oružane snage koja su ugrađena u Ustav nakon Drugoga svjetskog rata i nacističke ere u kojoj je Hitlerov režim često zloupotrebljavao obrambene snage i njihovu moć.

- Vojska i dalje ne smije, primjerice, pucati na oteti zrakoplov. Tu će situaciju morati rješavati borbeni zrakoplovi koji će ispaljivati metke u znak upozorenja i tako prisiliti otmičare na slijetanje - pojašnjeno je u odluci suda.

Ustavna odredba po kojoj na njemačkom teritoriju vojnici ne smiju upotrebljavati oružje promijenjena je najvjerojatnije zbog mogućnosti terorističkih napada na javnim mjestima čiji su počinitelji u većini slučajeva naoružani do zuba.

I nakon Drugoga svjetskog rata njemačke su trupe slane na vojne operacije izvan zemlje, ali to se odvijalo postupno. Vojni zrakoplovi iz te zemlje sudjelovali su u operacijama u našoj regiji, a pješaštvo je poslano u Afganistan. Njima je dopušteno da uzvrate vatrom budu li napadnuti.

Odgovor na žalbu

Jučerašnja odluka zapravo je revizija odluke istog suda iz 2006. koji je tada odbacio zahtjev njemačke vlade koja je nakon napada na New York 11. rujna 2001. tražila više fleksibilnosti za vojsku. Na takvu su se odluku žalile dvije od 16 njemačkih saveznih pokrajina. Sud je 2006. utvrdio da bi davanje ovlasti vojsci značilo kršenje vrijednosti ugrađenih u poslijeratni ustav, no sada je promijenio mišljenje i odlučio dopustiti ono što je u Njemačkoj dosad bilo gotovo nezamislivo.

Komentara 10

RA
racider
17:53 18.08.2012.

Ali zato na Kosovu puca redovno na svog tradicionalnog neprijatelja , tu nema ni pomisli o zabrani cak se i preporucuje !

JI
jimbeam
19:06 18.08.2012.

18.08.2012. u 17:53h racider je napisao/la: Ali zato na Kosovu puca redovno na svog tradicionalnog neprijatelja , tu nema ni pomisli o zabrani cak se i preporucuje ! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ha, ha, ha.......a ko je to njihov "tradicionalni neprijatelj", hoćeš valjda rećii Srbija !!! Pa Njemačka vas hrani, što direktno, kroz eu, što indirektno kroz gastarbajtere, da zavrne pipu raspali biste se za mjesec dana, a plus toga, unatoč vašim bolesnim željama da budete "tradicionalni neprijatelj" Njemačke, da biste doista to bili morali biste biti na istoj razini, a vi ste p.čk.n d.m!

SA
sadmeimasadmenema
17:53 18.08.2012.

Pa red je da malo i švabe uživaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije