Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uslijed koronakrize

Njemačka vlada najavila: Kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima

Virtual news conference of German Economic and Finance Ministers in Berlin
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.11.2020.
u 15:06

Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu - rekao je ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Njemačka vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

„Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu“, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Peter Altmaier u razgovoru za javni servis Deutschlandradio. 

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblatt kako država trajno nije sposobna financirati pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine. 

„Promet ne može biti jedini kriterij“, rekao je Braun. 

Njemačka vlada za poduzetnike koji su pogođeni mjerama za studeni i prosinac, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 posto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine. 

Jučer su objavljeni detalji studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima poduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno. Studija zaključuje da neki manji poduzetnici tako financijski bolje prolaze nego da smiju normalno nastaviti s radom. 

Braun je rekao da će i dalje „biti pomoći za gospodarstvo“, ali da se modaliteti izračuna moraju promijeniti. 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:25 30.11.2020.

Izmisli p(l)andemiju, uništi pa onda pusti propasti..... Sve političare treba objesiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije