Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2015. u 10:30

RH bi mogla tražiti spas u programu “balance of payments facility”, koji je prije nekoliko godina pomogao Mađarskoj

Njemački mediji nastavili su objavljivati članke o ekonomskim problemima Hrvatske, u kojima našu zemlju uspoređuju s Grčkom pa tako njemačka televizijska postaja n-tv tvrdi da zamjerke koje je hrvatskoj Vladi poslao EK izgledaju kao kad Trojka radi inventuru svih manjkavosti Grčke: nedovoljna kontrola proračunskih rashoda, puno novca gubi se između birokratskih struktura, nije zaustavljen masovno raširen trend ranog odlaska u mirovinu, nema mjera za izlazak iz gospodarske krize i oporavak gospodarstva, a bitka protiv prijevara vezanih uz PDV ne pokazuje napredak…

Portretirajući Hrvatsku kao zemlju koja će možda morati moliti pomoć od EU, n-tv stavlja nadnaslov koji u slobodnom prijevodu glasi: “posljednji cmizdravac Europe” (Die letzten Heuler Europas). Ipak, n-tv citira sugovornika Nicolausa Heinena, analitičara iz Deutsche Banka, koji priznaje da je stanje u Hrvatskoj drukčije nego u Grčkoj jer je hrvatski javni dug od 85 posto BDP-a puno niži nego grčki, a Hrvatska nije ni članica eurozone i ne može se osloniti na financijsku pomoć monetarne unije kao Grčka.

No Hrvatska bi mogla zatrebati drugu vrstu pomoći koja je dostupna članicama EU koje nisu u eurozoni. Taj program, u institucijama EU poznatiji pod engleskim nazivom “balance of payments facility”, pomogao je Mađarskoj prije nekoliko godina.

>>Grčić: Hrvatska nije ni blizu grčkoj situaciji

>>Nijemci ponovo o Hrvatskoj kao Grčkoj: Oni su posljednji cmizdravci Europe


 

Komentara 47

LA
LaurenceofArabia
11:15 18.06.2015.

Posve relna i vjerujem tocna dijagnoza. Zbunjena, trapava Grciceva faca pridonosi vjerodostojnosti clanka.

Avatar aunick
aunick
11:21 18.06.2015.

Evo slike stanja u Hrvatskim javnim glasilima. Da je ovdje bila rijec o fasistima,titi,putinu, kritika EU ili USA ovaj prostor bi bio preplavljen zna se kakovih komentara. Moja Hrvatska je u vecoj krizi nego to Nijemci kazu a nisu pogodilii ni u generalnoj ocjeni, "Hrvatska je posljednji cmizdravac u EU" jer oni koji bi trebali cmizdriti oni su dobro placeni i njima je dobro i oni dobro znazju da Hrvatska jos nije ni blizu Grcke jer su je u cetiri godine sa 40% zaduzenosti pomakli na samo 85% a Grcka je na 300%. Mogu oni jos jedan i dva mandata, jos se moze zaduzivati i placati pensionere a nesto ce i djeca slati iz EU da mama i tata mogu da prezive. Hrvati uzmite svoju zemlju u svoje ruke pa ako treba cmizdriti danas, ucinite to jer ce te izumrijeti radeci za ugursuze (ugursus, rijec u upotrebi Bosni a oznacuje kranje nemoralne karaktere). Ugursuzi su na prevaru i lazna obecanja ukrali vas glas.

CR
cro90
11:06 18.06.2015.

Hravtski Javni Dug od 85% BDP-a je puno nizi od grckog. Istina. Ali javni dug u Hrvatskoj ne samo da raste nego raste i u odnosu na BDP koji stagnira ili lagano pada. Uz to dug za infrastrukturu je jedini udio koji sluzi gospodarstvu. To su jedino Plomin, Autoceste i Luke. Sve ostalo je potrosnja drzavnu administraciju i socialna davanja. Privatni Dug je katastrofalan. A dug drzave, sredisnje i lokalne prema poduzecima i unutar drzavnih institucija je isto katastrofalan. Pokazatelj za to je nelikvidnost ! Hrvatska se sve vise preblizava bankrotu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije