Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENE I STROGE KAZNE

Njemačka suočena s 'ozbiljnom krizom', glasat će se o novim epidemiološkim mjerama

Angela Merkel
Foto: ANNEGRET HILSE
1/2
18.11.2021.
u 16:27

Novim paketom proširit će se mjere za radna mjesta, javni prijevoz i domove za starije i nemoćne, ali se neće ići u zatvaranje škola ili poduzeća. Također, predviđene su stroge kazne za one koji izbjegavaju uvedena ograničenja krivotvorenjem potvrda o cijepljenju

Njemačke zdravstvene vlasti izvijestile su u četvrtak o rekordnom broju novih zaraza, a šef Instituta Robert Koch, središnje institucije koja prati pandemiju, upozorio je da se zemlja suočava s "ozbiljnom krizom".

Institut Robert Koch izvijestio je o 65.371 novom slučaju zaraze, čime je prvi put prijeđen prag od 60.000 zaraženih. Sedmodnevna incidencija je 336,9 na 100.000 stanovnika, prije tjedan dana je iznosila 249,1, a prije mjesec dana 74,4. 

"Ulazimo u ozbiljnu krizu. Imat ćemo iznimno neugodan Božić ako to ne zaustavimo", rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler na online raspravi s Michaelom Kretschmerom, premijerom Saske. 

Saska trenutno ima najveći broj zaraženih u zemlji, sa sedmodnevnom incidencijom od 761.4 zaraza na 100.000 stanovnika.  Donji dom parlamenta podržao je u četvrtak velikom većinom paket mjera za suzbijanje pandemije, koji su iznijele tri stranke koje pokušavaju oformiti novu vladajuću koaliciju u Njemačkoj. Mjere trebaju zamijeniti aktualne izvanredne mjere koje prestaju biti na snazi idući tjedan. Nove mjere prije toga trebaju osigurati podršku u gornjem domu, a ona je poprilično neizvjesna.

Novim paketom proširit će se mjere za radna mjesta, javni prijevoz i domove za starije i nemoćne, ali se neće ići u zatvaranje škola ili poduzeća. Također, predviđene su stroge kazne za one koji izbjegavaju uvedena ograničenja krivotvorenjem potvrda o cijepljenju. 

VIDEO: Njemačka uvodi zatvorske kazne za krivotvoritelje korona testova i potvrda

Sabine Dittmar, glasnogovornica za zdravstvo Socijaldemokratske stranke (SPD), koja vodi koalicijske pregovore, rekla je da stranke reagiraju nužnim mjerama, uspostavljenima na sigurnim pravnim temeljima. Thorsten Frei, govoreći u ime kršćanskih demokrata, pozvao je da se umjesto prihvaćanja novog paketa produže izvanredne mjere koje su istekle. 

Kancelarka na odlasku Angela Merkel bi se kasnije tijekom dana trebala sastati s premijerima 16 saveznih pokrajina. Pokrajinski premijeri traže jedinstven pristup pravilima i ograničenjima u vezi s koronavirusom.  Raspravljat će o pristupu javnim uslugama, bolničkim kapacitetima i povećanju stope cijepljenja koja trenutno iznosi 67,8 posto. 

Dodatno, njemački Stalni odbor za cijepljenje (STIKO) u četvrtak je pozvao sve odrasle građane da prime booster dozu cjepiva protiv covida-19.

>> Pogledajte i ovaj video: Hrvatska je naručila lijek protiv korone, jedna bočica stoji 15.500 kuna

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:44 18.11.2021.

Povratka nema! Preživljavanje svih političkih i medijskih aktera ovisi o održavanja pandemije na životu. Bez pandemije bi kompletna svjetska politička elita morala odstupiti. Završi li.pandemija, nestaje kompletno povjerenje u državne institucije. I zato je pandemija još tu. Ona je nužno potrebna, već i samo zato da bi se mogla opravdati enormna šteta prouzrokovana mjerama protiv pandemije. Korak nazad je nemoguć. I svejedno je koje daljnje štete će još nastati održavanjem pandemije na životu. Ovdje politika ne štiti pučanstvo od bolesti, ovdje politika štiti sebe samu od posljedica vlastitih grešaka. Na račun pučanstva!

MU
Mulj
18:16 18.11.2021.

Francusko državno izvješće o bolničkom liječenju za Covid-19, jasno objašnjava da je samo 2% hospitalizacija u 2020. godini bilo povezano s Covid pacijentima. Vijest je šokirala pojedince, ali ne i mainstream medije koji su pokušali diskreditirati ovu vrlo bitnu informaciju.

HE
Helios
17:56 18.11.2021.

Gdje su nestali novi sojevi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije