Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVIŠE IH RADI U GRAĐEVINI
Povratak na članak

Njemačka studija o radnicima sa zapadnog Balkana otkrila kakav su učinak imali na tržište rada

Uvjet za useljavanje u Njemačku je, za razliku od ostalih sličnih pravila, isključivo radni ugovor, a ne potvrda o kvalifikaciji.

Komentari 8

ST
stefj
15:27 11.08.2020.

Ništa čudno, ta politika sa stranim radnicima izgradila je Njemačku. Radnici iz bivše Juge do kraj '80 bili su najbrojniji nakon Turaka. A i danas spadaju među najbrojnije skupine i dalje su na drugom mjestu... Rade one poslove koji Nijemci ne žele raditi i rade za plaću za koju Nijemci ne žele raditi. I to je to... Isto tako je i u Irskoj i u drugim zemljama gdje odlaze naši i drugi ljudi s ovih područja... Postoji određena razlika u visokokvalificiranim i stručnim ljudima koji obično odlaze u međunarodne korporacije gdje nema razlike da li si Nijemac ili nisi (osim u npr. DT-u, Siemensu ili sličnim) gdje mogu normalno napredovati. Zato je Irska obećana zemlja za npr. IT... A inače, SAD je puno veći magnet za visokoobrazovane, nitko u EU ne može ponuditi uvjete koje nude Amerikanci. Te zelene vize i visoki standard njihvov su najjače oružje kojim privlače većinu visokoobrazovanih iz cijelog svijeta... A i slobodno tržište tu igra veliku ulogu. Mislim da nitko ne može niti zamisliti da se jedan paypal, google ili neki sličan tehnološki div rodi u EU, isto kao što ne možemo zamisliti da jedan Musk ili Bezos djeluju i razvijaju tehnologije unutar EU-a...

VL
DO
dokrastavca
17:42 11.08.2020.

Bili Balkan i ostali Balkan...

VL
Avatar NiceGuy
NiceGuy
14:58 11.08.2020.

nije shvatljivo gdje je taj "zapadni Balkan" ... da li Švaburine time misle na "Region" u kojem bi trebali biti svi "Balkanci", neka nova Švaboslavija .. kakvo je to bijesnilo opet ? Ovog puta imamo nepostojeće djelove karte i neumjesnee poludivlje nazive koje su nepoznate van orostora medijskog huškanja i nametanja. Dakle što obuhvaća tzv. "zapadni Balkan" tko koristi taj pseudo- nakaradni izraz ? Hrvatska je sredozemna i mediteranska zemlja.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.