Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemačka ratna mornarica uhitila somalske pirate

11.03.2009.
u 18:43

Somalski pirati koji su u posljednje vrijeme oteli brojne brodove i skupo naplatili mnoge otmice počeli su se suočavati s ipak malo ozbiljnijim protivnikom. Naime, njemačka ratna mornarica koja je s još nekim članicama Sjevernoatlanskog saveza došla pomoći somalskim vlastima, uhitila je devet pirata koji su uz somalsku obalu napali jedan teretnjak.

Njemačko zapovjedništvo u Berlinu poručilo je da je akcija zaštite brodova u Adenskom zaljevu završena besprijekorno. Brod je sačuvan od pirata, a nitko od članova posade njemačkog broda nije ozlijeđen.

Njemačka ratna mornarica predala je devet osumnjičenika kenijskim vlastima. Nakon spektakularne otmice saudijskog supertankera Sirius Star sa 25 članova posade, bilo je jasno da u regiju treba poslati pojačanje jer somalske vlasti sa svojim kapacitetima nisu dorasle piratima. Otkupnina za Sirius Star plaćena je i bilo je to zadnjih pet minuta "slave" za pirate. Bogatim vlasnicima brojnih tankera i brodova bilo je jednostavnije preko svojih lobista pritisnuti političke strukture zapadnih zemalja da pruže pomoć Somaliji i riješe problem pirata, nego da svaki put plaćaju otkupnine za brodove i posade.

Piratstvo je u Somaliji jedno od najtraženijih "zanimanja". Mladi bez puno razmišljanja odlučuju sudjelovati u ovakvim akcijama. Ratom ispaćena Somalija idealna je baza za regrutiranje brojnih kadrova koji žele pobjeći od siromaštva s ulica brojnih somalskih gradova.

Brza akcija njemačke fregate pokazala je da su promijenjena pravila igre. Brza zarada i bogaćenje na račun brojnih bogatih kompanija više neće ići tako glatko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije