Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka - raj za zapošljavanje kućnog osoblja na crno

Samo 350.000 od 2,7, do tri milijuna čistačica, ‚baby-sitterica‘ ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano
04. travnja 2017. u 09:10 2 komentara 2612 prikaza
Čistačica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Većina kućnih pomoćnica u Njemačkoj radi na crno. Prema rezultatima studije Instituta za njemačku privredu (IW) između 73 i 85 posto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke, piše Deutsche Welle

„Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. „Samo 350.000 od 2,7, do tri milijuna čistačica, ‚baby-sitterica‘ ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano", piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade umirovljenici, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative. „Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu uraditi ili nekoga angažirati `ispod ruke`", kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu. „Građani kritiziraju političare da premalo čine protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u vlastitom domaćinstvu kućnim pomagačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti".

Cijeli članak pročitajte ovdje Njemačka - raj za zapošljavanje

>> Njemačka bi mogla zadržati zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika

>> Prilika i za Hrvate: Njemačka objavila listu traženih zanimanja

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • aabbcc:

    Valda Pakao, bezakonje i mafijastvo ...a vi od toga napraviste Raj !!

  • ice12:

    I Njemecka tone u kaos, polako i sigurno.