Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oaza rada na crno

Njemačka - raj za zapošljavanje kućnog osoblja na crno

Čistačica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
04.04.2017.
u 09:10

Samo 350.000 od 2,7, do tri milijuna čistačica, ‚baby-sitterica‘ ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano

Većina kućnih pomoćnica u Njemačkoj radi na crno. Prema rezultatima studije Instituta za njemačku privredu (IW) između 73 i 85 posto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke, piše Deutsche Welle

„Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. „Samo 350.000 od 2,7, do tri milijuna čistačica, ‚baby-sitterica‘ ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano", piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade umirovljenici, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative. „Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu uraditi ili nekoga angažirati `ispod ruke`", kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu. „Građani kritiziraju političare da premalo čine protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u vlastitom domaćinstvu kućnim pomagačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti".

Cijeli članak pročitajte ovdje Njemačka - raj za zapošljavanje

>> Njemačka bi mogla zadržati zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika

>> Prilika i za Hrvate: Njemačka objavila listu traženih zanimanja

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
13:32 05.04.2017.

Valda Pakao, bezakonje i mafijastvo ...a vi od toga napraviste Raj !!

IC
ice12
21:18 04.04.2017.

I Njemecka tone u kaos, polako i sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije