Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka označila Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju kao rizične

Odluku je donio Robert Koch institut (RKI), ustanova koja upravlja pandemijom koronavirusa u Njemačkoj
20. kolovoza 2020. u 14:22 38 komentara 15358 prikaza
Split: Gužva u trajektnoj luci nakon povećanja broja zaraženih koronavirusom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Njemački Institut Robert Koch označio je dvije hrvatske županije kao rizične: Šibensko-kninsku te Splitsko-dalmatinsku. Očekuje se da će njemačko ministarstvo vanjskih poslova objaviti upozorenje o putovanjima u te županije.

Božinović se u Sisku zahvalio zdrastvenim radnicima na doprinosu u borbi protiv korone OD 30. SRPNJA Božinović: Posao se nastavlja, obavljeno je 61.846 nadzora, izdaju se i upozorenja

Odluku je donio Robert Koch institut (RKI), ustanova koja upravlja pandemijom koronavirusa u Njemačkoj. RKi svoju odluku obrazlaže porastom broja novozaraženih u tim županijama.

Klasifikacija rizičnog područja znači da svi povratnici moraju obaviti testiranje na Covid-19, a do primitka rezultata ostati u samoizolaciji. Glavni kriterij za promjenu procjene rizika je više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u zadnjih sedam dana.

zaštitne maske IZRAELSKI PATENT Maske koje same 'ubijaju' virus stigle u Hrvatsku, poznato koliko je kuna potrebno izdvojiti

Ranije danas ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako bi Njemačka mogla neke dijelove staviti na svoju crvenu listu. Potvrdio je da je jučer razgovarao sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom.

- Ići će parcijalno - rekao je Grlić Radman te dodao kako pretpostavlja  da bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi. 

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je vijest o odluci njemačkog instituta, koju osobno još nije čuo. No kazao je da je to očekivano, ali i pozitivno jer nas gledaju selektivno, odnosno po regijama, a ne kao cjelinu.

U turističkom sektoru, koji je već pretrpio udarce iz Italije i Austrije, a tijekom današnjeg dana sa zebnjom iščekuje hoće li i slovenske te britanske vlasti Hrvatsku uvrstiti na popis rizičnih zemalja, vijesti iz Njemačke nisu toliko strašne. Za razliku, spomenuta Italija i Austrija, čiji građani također spadaju u skupinu najbrojnijih jadranskih domaćina, rizičnom su zonom proglasile cijelu Hrvatsku.

Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja KOMENTIRAO PRIPREME Fuchs: Cilj je da škola počne 7. rujna, no taj datum će uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji

- Ukoliko je, na našu žalost, do ovakve odluke nažalost i moralo doći, olakotna okolnost je što na listu rizičnih zemalja nije stavljeno cijelo područje Hrvatske, već dvije regije, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija za koje je njemački institut Robert Koch procijenio da su najrizičnije. Znamo koliko je za hrvatski turizam važno njemačko tržište s kojeg smo samo u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvarili 3,6 milijuna noćenja što je u trenutnim okolnostima odličnih 93 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. I ovim putem apeliram na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku osnovni preduvjet daljnje realizacije turističkog prometa u zemlji - apelira na odgovornost turističkih domaćina ali i svih građana direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Nenad Ban
Molekularni biolog
Prof. Nenad Ban objasnio zašto danas izgleda da je smrtnost viša
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • sjs:

    Epidemiološki dijeliti mikro državu na regije je preglupo. No, Nijemci nam žele pomoći, iako znaju da to nema smisla.

  • Deleted user:

    Ajde, bar u Nijemaca malo zdravog razuma i poznavanja situacije.

  • ali.p:

    Savjet ministru vanjskih poslova, razgovarajte sa ljudima u institutu RobertKoch, da se u formulu broj oboljelih/100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana koja je kljucna za dodatne mjere, uracuna u stanovnike i turiste, jer primjera radi , SD zupanija ima 500.000 ... prikaži još! stanovnika i i ako ih je +50 dnevno , tada ulaze u crveno, jer formula daje drugi rezulta jer u tih 14 promatranih dana na toj zupaniji nije bilo 500.000 ljudi nego cca 1.200.000 jer je cc 700.000 turista boravilo, i samim tim nisu u crvenom, to je bitan element o gustoci obilkelih...