Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

Njemačka privremeno spušta PDV, daje 300 € za svako dijete, pojeftinjuje struju

German Chancellor Merkel speaks on COVID-19 measures after meeting regional leaders
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.06.2020.
u 17:11

Sedam milijuna njemačkih radnika ostalo je zaposleno zahvaljujući tome što je država privremeno preuzela isplatu njihovih plaća

Njemačka će zbog koronakrize privremeno, od 1. srpnja do kraja godine, spustiti opću stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Ta mjera pomoći oporavku gospodarstva dio je novoga vladina paketa ukupno vrijednog 130 milijardi eura, o kojem su se preksinoć usuglasile stranke vladajuće koalicije.

Vlada kancelarke Angele Merkel također planira isplatiti i 300 eura jednokratne pomoći za svako dijete u Njemačkoj. Snižena stopa PDV-a također se privremeno smanjuje sa 7 na 5 posto.

Električna energija za kućanstva i poduzeća pojeftinit će zahvaljujući mjeri privremenog odustajanja od naplate posebne naknade za obnovljive izvore energije proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama.

Uvode se i nove subvencije za kupnju električnih vozila. Cilj je svih tih mjera iz drugoga vladina paketa borbe protiv koronakrize potaknuti potrošnju. Već je prvi paket gospodarskih mjera njemačke vlade nakon izbijanja globalne pandemije koronavirusa bio najizdašniji od svih država u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sedam milijuna njemačkih radnika ostalo je zaposleno zahvaljujući tome što je država privremeno preuzela isplatu njihovih plaća. I uza sve te izdašne mjere pomoći gospodarstvu, Njemačka očekuje najgoru recesiju od poraća, s prognoziranim padom BDP-a 6,3 posto ove godine.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Volim svog partnera - Milorada
Volim svog partnera - Milorada
17:16 05.06.2020.

sad će Vučić opet da se hvali kako je "doskora" jači na samo od Hrvatske nego i Njemačke

DE
DeGogi
18:48 05.06.2020.

Spuštanje PDV ne vrijedi za potrošače u Njemačkoj, na cijeneam se neće ništa promijeniti, tih 300€ po djetetu se na kraju godine odbija od tkz. Kinderfreibetraga za porezne obaveznike. Tko ima jedno dijete i ukupna primanja od 65.000€ brutto u godina izađe točno na nulu. EEG-Umlage za struju će se ubudće djelomično financirati iz državnog proračuna znači od svih poreznih obveznika a ne direktno od potrošača struje, itd. Njemačka nikad ne poklanja nego ti u jedan džep stavi a iz drugog izvuće još više. Tko tamo živi više od 45 godina sve to zna. Novinari u HR očigledno ne.

ED
edgar2
17:31 05.06.2020.

Ima tu nekoliko važnih stvari, ali ključno je da Njemačka već 10 godina smanjuje javni dug i on je sada na oko 61% BDP-a...i naravno da država ima prostora sada da pomogne kada je najpotrebnije...druga važna stvar zbog solidno vođenih Njemačkih javnih financija kamata na njihove obveznice je negativna (investitori plaćaju Njemačkoj za držanje njezinih dugova)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije