Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka premrežena ruskim špijunima

Aktivnosti ruskih špijuna u Njemačkoj toliko su se povećale poslije globalne krize da su realna i konkretna prijetnja, tvrde njemački obavještajci.
31. siječnja 2010. u 19:30 12 komentara 6 prikaza
\'spijuni_nnn_unu_010210\'
Foto: REUTERS

Aktivnosti ruskih špijuna u Njemačkoj toliko su se povećale poslije globalne krize da su realna i konkretna prijetnja – izjavio je nedavno za Welt am Sontag šef njemačke kontraobavještajne službe Burkhard Even. Tvrdi da je uglavnom riječ o ekonomskoj špijunaži i ovo nije prvi put da na to upozorava kao djelatnik Saveznoga odjela za zaštitu ustavnog poretka.

Njemačka je svjetski predvodnik u razvitku inovativnih sustava obnovljive energije. Na drugoj strani, plinski megamonopolist Gazprom, kao i druge ruske energokompanije, traže prostor za utjecaj i veće komercijalne pogodnosti na njemačkim i europskim tržištima.

Premda se danas velik dio obavještajne djelatnosti svodi na informatičku špijunažu i diverzije, Even tvrdi kako je još osnovna tehnika vrbovanje doušnika unutar njemačkih tvrtki. Tvrtka Corporate Trust tvrdi da se u 96 posto slučajeva angažiraju zaposlenici malih i srednjih tvrtki koje nemaju razvijene sigurnosne sustave poput velikih korporacija.

Institut Steinbeis izradio je profil tipična ruskog doušnika: 40-godišnjak, zaposlen desetak godina, nezadovoljan primanjima i time što ga rukovodstvo podcjenjuje. Druga su skupina navodno perspektivni mladi specijalisti, etnički Nijemci – povratnici iz istočne Europe, za koje se procjenjuje da bi u budućnosti mogli imati važnu ulogu u ekonomiji, vojsci ili administraciji. Njemački obavještajci tvrde da ih ruske službe aktivno pridobivaju još prije preseljenja u Njemačku.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • -obrisani-:

    zašto bi rusi željeli osloboditi nijemce od okupacije i ropstva?

  • -obrisani-:

    Moderna špijunaža i jest ekonomska špijunaža. Ne čudi što su se Rusi usredotočili na Njemačku jer je ona zadnjih sto godina tehnološka predvodnica. S druge strane, Nijemci su odlučili smanjiti svoju energetsku ovisnost o ruskim fosilnim gorivima na najmanju mjeru ... prikaži još! pa užurbano postavljaju milijune km2 fotonaponskih ćelija po krovovima te pripremaju gradnju solarne elektrane u Sahari. Kad ne možeš sam nešto smisliti, onda pošalji agenta i ukradi. Kao Kinezi u automobilskoj industriji. Jednostavno prekopirali njemačke aute!

  • KapetanNemo:

    A glavni je ruski rezident Gerhard Schröder.