Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi ruskim energentima

Njemačka oglasila plinski alarm, Putin zavrće pipu?

Russian President Vladimir Putin attends a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
31.03.2022.
u 06:49

"To znači da svi potrošači plina, od poduzeća do kućanstava, moraju smanjiti potrošnju što je više moguće", kazao je Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva

Njemačka je u srijedu uključila energetski alarm - objavila je prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju budući da je Rusija nagovijestila obustavu isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

Privremena odgoda

"Opskrba je i dalje sigurna, trenutno nema zastoja, ali moramo pojačati naše mjere opreza kako bismo bili spremni u slučaju eskalacije na strani Rusije", rekao je u priopćenju ministar gospodarstva Robert Habeck.

Tom odlukom aktivirana je faza pripravnosti u sklopu plana o opskrbi plinom u slučaju krize, koji predviđa štednju plina, osiguravanje nabave i opskrbu kućanstava dovoljnom količinom goriva.

"To znači da svi potrošači plina, od poduzeća do kućanstava, moraju smanjiti potrošnju što je više moguće", rekao je Habeck, dodavši da je "važan svaki kilovat-sat".

Pripravnost uključuje okupljanje kriznog tima koji će analizirati i ocijeniti stanje u opskrbi kako bi se utvrdilo treba li poduzeti dodatne mjere kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe. Udio ruskog plina u ukupnom uvozu u Njemačku gotovo je 50 posto.

Istodobno, Poljska planira uvesti embargo na uvoz ruskog ugljena do svibnja i prestati koristiti rusku naftu do kraja 2022., rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki dok Varšava nastoji prekinuti gospodarske veze s Moskvom nakon invazije na Ukrajinu. Poljska želi da se njezini europski kolege dogovore o zabrani uvoza ruske nafte, ugljena i plina na razini cijelog bloka, ali protiv toga su Njemačka i neke druge zemlje EU-a koje se snažno oslanjaju na rusku energiju.

"Nadam se da ćemo do travnja, najkasnije u svibnju, potpuno prestati koristiti ruski ugljen", rekao je Morawiecki, pred skladištem goriva izvan Varšave u vlasništvu najveće poljske rafinerije nafte PKN Orlen.

Ukrajinska ministrica za klimu Anna Moskwa rekla je da bi Poljska mogla kupovati ugljen iz Južne Afrike i Australije te da neće biti skuplji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ruskoj vladi da od travnja izradi plan za prebacivanje plaćanja plina na rublje. U četvrtak će ruska vlada, središnja banka i Gazprom iznijeti prijedloge za prelazak na "petrorublju". Na pitanje hoće li od četvrtka biti potrebno plaćati plin u rubljama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Apsolutno ne." Plaćanje i dostava su dugotrajni procesi, objasnio je.

Međutim, Moskva neće odmah zahtijevati da se njezin izvoz plina plaća u rubljama. Umjesto toga, postoji postupna promjena, prema Kremlju koji je obećao postupno prebacivanje i rekao da bi Rusija trebala raditi na ideji da proširi popis svog izvoza koji se mora plaćati u rubljama.

Tako je čelnik parlamenta Vjačeslav Volodin upozorio Europsku uniju da će, ako želi ruski prirodni plin, morati platiti u rubljama. Na isti način uskoro bi se mogao platiti i izvoz nafte, žitarica, metala, gnojiva, ugljena i drvne građe. Peskov je komentirao ove izjave: "Ovo je ideja na kojoj svakako treba poraditi." Zemlje G7 odbijaju plaćati za isporuku energije isključivo u rubljama, a ne u eurima ili dolarima.

'Ruski BDP pada 22%'

U međuvremenu, agencija S&P prognozira da će ruski BDP u sadašnjim uvjetima sankcija i izoliranosti do kraja ove godine pasti čak 22% i rusku ekonomiju vratiti 15 godina unazad. Možda je i to razlog zašto Putin malo reterira po pitanju uvođenja naplaćivanja energenata isključivo u rubljama, od zemalja koje su Rusiji uvele sankcije.

>> VIDEO Upozorenje Ukrajinaca: I dalje postoji opasnost od eksplozije u elektrani Černobil

Ključne riječi

Komentara 14

KO
Kondes
07:30 31.03.2022.

Nadam se da su njemački zeleni zadovoljni. Još da im nekim slučajem uskrate i naftu, vratit će se u Zeleno Kameno Doba...

KR
krass
08:34 31.03.2022.

Blokiraś Rusiji devizne rezerve i hoćeš i dalje da kupujeś gas od njih za devize koje ce biti blokirane,pa zar EU birokrate misle da je Putin veverica ?

DU
Deleted user
07:57 31.03.2022.

Putin blefira oko rublja sto se pokazalo jucer izjavama gdje popusta ipak oko placanja. Realno nema logike da prestane prodavati plin i naftu najvecim kupcima te robe jer tako jos vise steti sebi smanjenjem prihoda i dugorocno ce se kupacc (u ovom slucaju EU) jos vise odmaknuti od kupnje i dugorocno ce im jos vise nastetiti. Nitko ne dobiva ali definitivno dugorocno Rusija vise gubi jer plina i nafte ima i drugdje i kroz par godina sve ce se normalizirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije