Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita proizvoda

Njemačka kobasica prepreka za TTIP

angela merkel (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
08.01.2015.
u 17:30

Njemački ministar Christian Schmidt izjavio da Njemačka mora odustati od zaštite podrijetla svojih specijaliteta

Mala kobasica od svinjskog mesa iz Nürnberga mogla bi postati još jedan kamen smutnje u postizanju trgovinskog sporazuma između Europske unije i SAD-a, službenog naziva Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Prašinu je ovih dana podigao njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt u razgovoru za tjednik Der Spiegel izjavivši da Njemačka mora odustati od zaštite zemljopisnog podrijetla nekih svojih specijaliteta želi li sudjelovati u TTIP-u.

– Ako želimo dostići mogućnosti slobodne trgovine s američkim tržištem, tada ne možemo ustrajati na zaštiti svake kobasice ili sira – izjavio je Schmidt. Iako je poslije njegov glasnogovornik ublažio izjavu istaknuvši da ministar podržava proizvode zaštićenog podrijetla, Schmidtov istup podigao je na noge prehrambenu industriju, ali i političare i lobističke skupine koje se protive sklapanju TTIP-a. Kao simbol otpora trgovinskom sporazumu uzeli su nürnberški specijalitet, kobasicu Rostbratwurst, koja ima zaštićeno geografsko podrijetlo unutar EU.

>> Hrvatski i slovenski proizvođači pršuta postigli sporazum

Komentara 9

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:55 08.01.2015.

Tako je pametnjakovicu, ali zato Amerikanci zasticuju svoju Coca Colu i gume za zvakanje, i cak naziv iPad, ili Candy Crash, a ti nastavi sluganski oblizivati ...zna se sto...pa ce te daleko doci.

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
06:28 09.01.2015.

Da njemačka ima kobasicu, TTIP-a ne bi ni bilo.

KO
kojesta
21:17 08.01.2015.

ma ne radi se pri tome samo o hrani, tj. buducoj poplavi gmo-a, jos vise hormona, jos vise pesticida i slicno. pri ttip-u ili ceta-i radi se o totalnom gubitku dosadasnjih evropskih vrijednosti, o gubitku prava radnika, o gubitku pravnee zastite drzava koje su izlozene na milost i nemilost tzv. internat. sudova. dakle cijeli standardi idu dolje, to znaci totalna propast evrope, ili kak velim afrikanizacija evrope. ili drugim rijecima, totalna kontrola koncerna i finanzmafije nad nasim zivotima. zeli li hr. vlada stvarno to? bez obzira jel lijeva ili desna? zeli li narod to? srednja evropa to ne zeli i zato ide na ulice i sakuplja peticije. ovdje svi spavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije