Naslovnica Vijesti Hrvatska

Njemačka kani prepoloviti doplatak za djecu iz Hrvatske

U Njemačkoj se smanjenje doplatka za djecu koja žive u inozemstvu aktualiziralo s porastom djece iz zemalja istočne Europe
11. kolovoza 2018. u 07:00 130 komentara 38966 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Djeca iz Hrvatske čiji jedan ili oba roditelja žive i rade u Njemačkoj, Austriji ili nekoj drugoj EU članici godišnje primaju milijune eura dječjeg doplatka iz tih država. Ako prođe plan njemačke i austrijske vlade o indeksaciji visine dječjeg doplatka s troškovima života države u kojoj dijete živi, iznosi koji se slijevaju na račune njihovih roditelja će se u najboljem slučaju prepoloviti.

njemačka vojska Rasap zajedničke politike Nijemci žele vratiti vojni rok i nazvati ga 'Služba za Njemačku'

Traži se europsko rješenje

U Njemačkoj se ponovno aktualiziralo smanjenje dječjeg doplatka za djecu koja žive u inozemstvu nakon što su lokalni čelnici upozorili na porast broja djece iz te kategorije u ovoj godini, posebice iz zemalja istočne Europe, što predstavlja teret za budžet, ali i otvara pitanje zloporabe, odnosno kontroverzne prakse “turizma za socijalne benefite”, kad se građani iz siromašnije EU države sele u bogatiju kako bi profitirali od socijalnih davanja.

Šefica SPD-a Andrea Nahles najavila je sastanak s gradonačelnicima najpogođenijih gradova, a njihove riječi potvrdili su u njemačkom ministarstvu financija objavom da su u lipnju pomogli rekordnom broju mališana u inozemstvu, njih 268.336. Ta brojka predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na 2017., i veliki skok od 2007. godine, kad je samo 61.615 djece u inozemstvu primalo njemački dječji doplatak.

Karlovac: Umirovljenici uživaju u lijepom proljetnom vremenu PRIMJER IZ HRVATSKE Tri godine rada u Njemačkoj i 30 u Hrvatskoj: Razlika u mirovinama je drastična

U brojkama, najviše djece s njemačkim dječjim doplatkom živi u Poljskoj, a slijede Hrvatska i Rumunjska (u svakoj po 17 tisuća). Za prvo i drugo dijete isplaćuje se po 194 eura, za treće dijete 200, a za četvrto i svako iznad toga po 225 eura mjesečno, što je, smatraju, previše za djecu u inozemstvu. Još je lani tadašnji ministar financija a sada predsjednik Wolfgang Schäuble (CDU) predložio zakon kojim bi se iznos doplatka prilagodio životnom standardu zemlje u kojoj djeca žive.

>>Pogledajte video - Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

[video: 26071 / ]

 

Tako bi, primjerice, djeca u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj primala polovinu, a djeca u Grčkoj, Češkoj ili na Cipru 75 posto njemačkog doplatka. Europska komisija već je jednom zaustavila njemački plan kad je povjerenica za rad i socijalna pitanja Marianne Thyssen rekla kako je prijedlog zakona u suprotnosti europskim zakonima i da predstavlja diskriminaciju građana EU.

Angela Merkel Umorna kancelarka Angeli Merkel odmor je potrebniji nego ikad

Isto je upozorila i europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ, EPP). Glasnogovornik njemačkog Ministarstva financija sada kaže kako “rade s Komisijom na zajedničkom europskom rješenju”. Unatoč dosadašnjim protivljenjima Europske komisije, još jedna država – Austrija – nastavlja proceduru promjene zakona o doplatku koja će zahvatiti i djecu iz Hrvatske koja iz te države godišnje prime 7 milijuna eura. Visina doplatka u Austriji kreće se od 112 do 162 eura mjesečno, a Beč godišnje pomaže 132 tisuće djece u inozemstvu.

Najveće “opterećenje” predstavljaju djeca radnika iz Mađarske, njih 28 tisuća, na koje godišnje ode 80 milijuna, potom djeca u Slovačkoj i Poljskoj. Slijede Rumunjska i Slovenija te Hrvatska. Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl nedavno nam je pojasnila da paralelno s europskim aktivnostima pripremaju nacionalni prijedlog za indeksaciju dječjeg doplatka. Prijedlog zakona bio je na javnoj raspravi od siječnja do veljače. Vlada je prihvatila prijedlog 2. svibnja i sad je na redu parlament.

Migranti Ivan Markešić Kako prevladati strah od useljenika?

Ta naknada nije dio plaće

Obiteljska naknada nije dio plaće, niti je naknada iz osiguranja. Svrha mu je djelomično refundirati obiteljima trošak života djece. Budući da se troškovi života razlikuju diljem EU, indeksiranje će pridonijeti prilagodbi iznosa obiteljskog doprinosa troškovima života u državi u kojoj dijete živi. Treba istaknuti da je sama Europska komisija predložila mehanizam indeksacije tijekom pregovora s Velikom Britanijom. Europsko vijeće jednoglasno se složilo s Komisijinim prijedlogom – istaknula je ministrica.

Angela Merkel na gotovo svakoj fotografiji radi istu stvar, pogledajte što

Angela Merkel
1 / 20
Angela Merkel na gotovo svakoj fotografiji radi istu stvar, pogledajte što. Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se na čelu države još od 2005. godine.
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • crodark:

    pa radis tamo. imas troje djece ovdje i dobijes600 eura x 7,5 jednako je jedna fina placa u HR.

  • Majur10:

    Ne radi se tu o rasterećenju državnih davanja...Njemačkoj nedostaje mladih naraštaja-djece.Tako žele primorati ljude da dovedu djecu u Njemačku,vrtić škola studiranje i nekad djeca ostaju u Njemačkoj...nova radna snaga.

  • Corson+:

    E to vam je Njemacka politika da se obitelji kompletno dosele u Njemacku jer jedan otac u Njemackoj moze sebi neki smjestaj naci koji bi platio 300-400 eura tako ako zaradi 1500 neto a to je prosjek onoga sto nasi ... prikaži još! ljudi zarade to vam je uz djeciji doplatak kakva takva pomoc za obitelj u Hrvatskoj a ovo vam je racunica kad se obitelj doseli u Njemacku otac i dalje zaradi istu placu ali vidi vraga ako i pronadete stan u najam sto je veoma tesko platit cete ovisno gdje se isti nalazi 1000 -1500 eura a sta cete jesti piti kako djecu obuci financirat vrtic kod vece djece skolu to Merkel ne zanima vazno je da je Hrvat stigao da radi posao koji Nijemac za tu lovu nece da placa porez i da trosi ono malo sto mu ostane u Njemackoj eto tako to izgleda politicari nasi vrli u takvo robstvo tjerate nase ljude jer niste sposobni omogucit jednoj obitelji da normalno zivi u svom i na svom da ovdje porez placaju djecu radaju zive i Hrvatskoj doprinose u razvoju a ne robovlasnicima europskim