Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE KAZNE

'Punoglavac' ga je puno koštao: Za ovo se u Njemačkoj može dobiti kazna i do 4.000 eura

Novac
freepik.com
11.02.2024.
u 20:22

U Njemačkoj za uvredu možete dobiti novčanu kaznu, a koliko će vas to koštati u slučaju kaznenog postupka ovisi, između ostalog, o vašoj zaradi.

Vrijeđanje nekoga potencijalno može biti kazneno djelo i rezultirati velikom novčanom kaznom. Iako ne postoji službeni katalog kazni, postoji katalog koji proizlazi iz raznih sudskih odluka. Novčani iznosi mogu varirati ovisno o pojedinom slučaju i temelje se, između ostalog, na primanjima dotične osobe, piše Fenix magazin. Tako je u Bavarskom Wunsiedelu (Bavarska) Horst P. (56) kažnjen je s 2.100 eura kazne jer je njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka na Facebooku nazvao “punoglavcem”!

No što je to točno uvreda?

Ako ste nekoga namjerno degradirali gestama ili izjavama i/ili uvrijedili njegovu čast, to može predstavljati uvredu. Koliko će vas to koštati u slučaju kaznenog postupka ovisi, između ostalog, o vašoj zaradi. Kazne se obračunavaju u tzv. dnevnim stopama. Osim toga, prilikom donošenja presude sud uzima u obzir situaciju koja je dovela do uvrede.

POVEZANI ČLANCI: 

Suci uvijek odlučuju od slučaja do slučaja. Uzimaju se u obzir i okolnosti počinjenja kaznenog djela, poput utjecaja alkohola i ranije osuđivanosti. Primjerice, pokazivanje srednjeg prsta policajcu može stajati i 4.000 eura. Uvreda “idiot u uniformi” također je uvreda i u prošlosti se kažnjavala novčanom kaznom od 1.500 eura .

U nastavku pogledajte katalog kazni koje se temelje na kaznama raznih sudskih odluka u prošlosti:

Ključne riječi

Komentara 2

RE
redalert
22:53 11.02.2024.

Sholtza nitko ne smije a on smije vrijeđati Nijemce sa ovim što radi? Što sa tim da se pravi glup oko toga tko je uništio sjeverni tok? Baš su se dobro sjetili da dodatno čuvaju ljude koji imaju imunitet! Hoće li to i naši razbojnici uvesti!? Hoće li anemija biti uvreda?

Avatar rubinet
rubinet
20:26 11.02.2024.

Sulude kazne. Sloboda govora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije