Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE EU

Nizozemska neće blokirati otvaranje pregovora s Islandom

Islandski listić
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.03.2010.
u 16:02

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen kaže da će Island morati vratiti dug nizozemskim štedišama prije mogućega ulaska u Europsku uniju.

Nizozemska neće iskoristiti dvostrani spor o dugovanju islandskih banaka nizozemskim građanima da zapriječi otvaranje pristupnih pregovora EU s Islandom, izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

- Radije bih vidio Island za pregovaračkim stolom nego s leđima okrenutima Uniji. No pitanje islandskoga duga treba riješiti prije mogućega ulaska te zemlje u EU. Naš novac moramo na ovaj ili onaj način dobiti natrag – dodao je Verhagen. Riječ je o 3,9 milijarda eura, koliko su britanski i nizozemski štediše izgubili u propasti triju islandskih banaka čije je poslovanje bilo pod nadzorom islandskih vlasti.

Islandska vlada bila je već postigla dogovor s Nizozemskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, prema kojemu bi islandski porezni obveznici tijekom 15 godina obročno vraćali taj dug, no Islanđani su, sa 94 posto glasova protiv, taj sporazum odbacili na referendumu.

Komentara 1

PP
Pink Panter
00:28 20.03.2010.

Koja je ovo logika!?. Brit. i niz. ulagači u islandske banke su godinama od njih dobivali enormno visoke kamate (zato su ondje i ulagali) i bili sretni. Onda im je sreća (kapitala) okrenula leđa pa sad traže od Islandskih građana svoje novce, koje su davali isladskim bankarima na stol da ih obrću i zarađuju.To je kao kad bi igrač na ruletu u kockarnici zadovoljno uzimao dobit kad mu padne njegov broj, ali kad mu ne padne da kaže krupijeu: ej, čekajte, vratite mi moje novce. Zato predlažem Islanđanima: Poručite britanskim i nizozemski \"štedišama\" da ćete im vratiti njihove uloge. ali neka prvo oni vrate sve što su godinama zarađivali u tim istim bankama. Sic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije